De unieke overzichtstentoonstelling ‘Rotius, meesterschilder van Hoorn’ is op 4 december voor het laatst te bezoeken. De tentoonstelling is eerder wegens succes verlengd, maar zal nu toch echt plaats gaan maken voor een volgende tentoonstelling. Deze week is uw laatste kans om de prachtige werken nog te gaan bekijken.

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hoornse meesterschilder Jan Albertsz Rotius op 42-jarige leeftijd overleed. Het Westfries Museum organiseert ter gelegenheid daarvan een grote overzichtstentoonstelling van de beste schilder die Hoorn heeft gekend. Met werken uit binnen- en buitenland. Nooit eerder waren er zoveel werken bij elkaar van deze Hoornse meesterschilder, ook wel de Rembrandt van Hoorn genoemd. Jan Albertz Rotius is vooral bekend geworden als portretschilder. Alles bij elkaar omvat het nu bekende oeuvre van Rotius ruim zestig portretten, waaronder ook de vier Schuttersstukken die bij elkaar alleen al 65 portretten tellen. Rond 1658 heeft zijn werk zoveel aan techniek en uitbeeldingsvermogen gewonnen dat Rotius zich volgens kunsthistoricus prof. dr. Rudi Ekkart kan meten met zijn tijdgenoten in de grote steden.

Keukenstuk

Behalve portretten schilderde Rotius ook stillevens. Een bijzondere aanwinst in deze categorie is het Keukenstuk. Bijzonder is dat op dit schilderij niet alleen gevogelte, een mand met vlees en kolen tot in de fijnste details geschilderd zijn te zien, maar ook een keukenmeid. Haar portret en haar manier van kijken vertonen duidelijk verwantschap met enkele van de portretten van Rotius. Dit werk combineert het beste van twee werelden. Het is dan ook een van de topstukken op de overzichtstentoonstelling.

In gesprek met Rotius

In de schilderijen van Rotius valt veel meer te zien dan je denkt. Als je maar goed kijkt! De bijzondere audiotour van het Westfries Museum helpt de bezoekers daarbij. Twaalf bekende Nederlanders gaan ieder vanuit hun eigen achtergrond ‘in gesprek’ met de mensen die Rotius portretteerde. Zo vraagt ster kok Pierre Wind de keukenmeid wat zij aan het bereiden is. En de New Yorkse jetsetkapper Christiaan Houtenbos recenseert het kapsel van Grietje Veen. Kunsthistoricus Rudi Ekkart komt woorden tekort om de schilderkundige kwaliteit van het portret van de familie Sonck te beschrijven. Sportschrijver Hugo Borst, bekend van zijn bestseller Over vaders en zonen, gaat in op de relatie tussen vader Jan en zoon Jacob Rotius. Etiquettespecialist Reinildis van Ditzhuijzen legt de kapiteinsmaaltijd langs de etiquette meetlat.

Verbinding met het heden

Het Westfries Museum is hét museum van de Gouden Eeuw en heeft naam gemaakt met zijn verrassende manier om heden en verleden met elkaar te verbinden. En ook nu ontbreekt de verrassende link met het heden niet. Niet alleen via de audiotour, maar ook door de hedendaagse objecten geïnspireerd op wat in het werk van Rotius is te zien. Zo is de internationaal bekende couturier Sepehr Maghsoudi present met op de schutters geïnspireerde kleding. Verder zijn er onder andere molensteenkragen van zeildoek en verpakkingsmateriaal van kunstenares Ella Siekman en een waaier van papierkunstenares Ria van Krieken. Beeldend kunstenares Astrid Meijer liet zich in de verbeelding van haar handschoen inspireren door het schilderij Kind met bok. Een ware blikvanger is het Kostuumtableau van Rien Bekkers, die een volledige familie portretteerde van bananenpapier en boomschorsdoek.