BOVENKARSPEL - Zondag 23 juli van 14.00 – 16.00 uur krijgt het IVN West-Friesland slimme snuffelaars op bezoek. Tonia neemt haar tamme ratten en hamsters mee naar het Streekbos Paviljoen. Ze vertelt over de leefwijze, verzorging, aankoop, eetgewoonten en voortplanting van deze intelligente knaagdieren. Zie ook www.rodentclubrattonia.com

De ratten

van Tonia zijn ‘filmsterren’ en bekend bij film en televisie opnames.

Ratten kunnen heel tam worden als ze regelmatig worden opgepakt en leren snel. Ze herkennen hun baasje aan de geur. Het zijn van nature schemerdieren, maar zijn meestal ook overdag actief. Ratten zijn groepsdieren dus willen graag samen wonen met meerdere ratten van hetzelfde geslacht. Als je ratjes wilt hebben dan moet je er dus altijd twee kopen bij een rattery. Ze kunnen goed klimmen en zitten graag op de schouder van hun baasje, maar ook bij de andere huisgenoten.

Hamsters

zijn populaire huisdieren voor kinderen; er zijn veel kleuren en vachttypen. Van nature zijn ze heel actief. Een tredmolentje in hun hok is leuk en nodig voor de lichaamsbeweging. Ondanks hun grote ogen kunnen hamsters niet zo goed zien, ze vertrouwen sterk op hun reuk. In de avond en nacht worden ze actiever, het grootste deel van de dag slapen ze graag. Ze worden gemiddeld twee tot drie jaar oud.