ENKHUIZEN - Op zaterdag 20 en zondag 21 mei vindt het Smeedweekend plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Op een groot aantal locaties in het buitenmuseum tonen ambachtslieden allerlei verschillende vormen van dit ambacht. Zo ontdek je niet alleen hoe maritiem smeedwerk wordt gemaakt, maar ook hoe kunstenaars de mooiste objecten maken met deze technieken. Daarnaast zijn er voor kinderen ook twee leuke extra activiteiten: ze kunnen een ritje maken op een paard of aan de slag gaan in het Smeedlab. Kijk hier voor een impressie van het ambacht en het evenement.

Iedereen met een achternaam verbonden aan het ambacht van de smid ontvangt tijdens het Smeedweekend gratis toegang tot het museum.

In 2017 besteedt het Zuiderzeemuseum onder de noemer Handgemaakt extra aandacht aan de Zuiderzeeambachten. Eén weekend per maand staat er een ander ambacht centraal, op 20 en 21 mei het smeden. Verschillende ambachtslieden laten allerlei smeedtechnieken zien, zoals siersmeden, damast smeden, deur- en hangbeslag maken en het maken van maritiem smeedwerk in samenwerking met Bataviawerf. In het Doe-het-zelf-paviljoen zie je de werkzaamheden van een goudsmid en exposeren twee metaalkunstenaars. Op pleintje Kampen maakt kunstsmid Freaky Steel, kunst met moderne technieken. Tijdens het Smeedweekend demonstreert hij onder andere een plasmasnijder. Verder beslaat een smid paarden en maken kinderen een ponyritje rond de kerk. Het Smeedlab is ook open. Hier slaan kinderen zelf aan het smeden; van een staafje ijzer maken ze hier hun eigen kunstwerk.

Gratis toegang met achternaam Smid

Tijdens het Smeedweekend nodigt het museum iedereen met de achternaam Smid  (Hoefsmid, Smidt, Smit, Hoefsmit en van Smeden) uit om gratis kennis te maken met of terug te gaan naar de 'roots' van het smeden​. Op vertoon van een geldig identiteitsbewijs krijgen deze mensen op 20 en 21 mei gratis toegang tot het museum.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.