HOORN - Het Westfries Museum is één van de vijf culturele organisaties uit Hoorn die in samenwerking met de Westfriese Bibliotheken en Bibliotheek Hoorn een educatief programma aanbieden tijdens de Kinderboekenweek. Platte Tijs speelt hierbij de hoofdrol.

Platte Tijs is een legendarisch figuur uit het Hoorn van de 16e eeuw. Hij wordt ook wel de Nederlandse Robin Hood genoemd. Het verhaal gaat dat hij stal van de rijken om de buit aan de armen uit te delen. Daar is hij uiteindelijk voor gearresteerd en gevangen gezet in de oude Oosterpoort, die later afgebroken is. Tijdens zijn arrestatie heeft hij zich zo hevig verzet dat in het gevecht zijn neus is afgeslagen met een zwaard. Zo kwam Tijs aan zijn bijnaam Platte Tijs.

Was Platte Tijs een dief?

Platte Tijs is in de geschiedschrijving meestal neergezet als een meedogenloze dief. Toch heeft hij met zijn daden veel armen geholpen. Mensen die door Tijs geholpen werden hebben na zijn dood als aandenken een steen met zijn beeltenis in de muur van zijn gevangenis gemetseld. Die steen is nog te zien in het Westfries Museum. Het Westfries Museum wil tijdens de Kinderboekenweek kinderen laten onderzoeken of Platte Tijs terecht is gestraft.

Misdaden oplossen

In de donkere museumkelders van het Westfries Museum wordt een heel spannende crime scene gemaakt.

Kinderen krijgen uitleg over misdaad en gerechtigheid in de Gouden Eeuw. Daarna mogen ze op onderzoek uit. Op drie locaties lossen ze een heuse misdaad op. Ze moeten vingerafdrukken vergelijken, met een loep munten onderzoeken en op de stadsmaquette van Hoorn met een laserpen aanwijzen waar Platte Tijs gevangen heeft gezeten. Verder moeten ze uitzoeken waarom hij geld stal van de rijken. Aan het einde mogen de kinderen zelf uitmaken of Platte Tijs een held of een schurk is. En verdient hij dan de straffen die in die tijd gebruikelijk waren?

Hoe aanmelden?

De activiteiten zijn van 4 t/m 15 oktober, elke dag doorlopend tussen 11.00 en 17.00 uur. De Platte Tijstour duurt ongeveer een uur. Aanmelden kan via Cécile Koenjer per email; c.koenjer@wfm.nl. De activiteiten zijn gratis en het leukst voor kinderen van groep 5 t/m groep 8. De Kinderboekenweek is dit jaar van 4 t/m 13 oktober.