HOORN - De eerste helft van de 19de eeuw. Nederland is sterk verarmd. Stedelijke bedelaars in overvloed schuimen de straten af in de hoop voldoende geld bij elkaar te krijgen om zichzelf en hun gezin te voeden. Daar moet verandering in komen, vinden sommige weldoeners. 

Arbeid op het gezonde platteland moet de luilevende armen opvoeden tot betere onderdanen. In het verre onontgonnen Drenthe en Overijssel verrijzen bedelaarskolonies. Wil Schackmann, auteur van verschillende boeken over deze fascinerende geschiedenis, verzorgt de laatste lezing in het lezingenseizoen van de historische Vereniging Oud Hoorn.

Als geen ander brengt hij het verhaal over armoedebestrijding vanuit menselijk perspectief tot leven. En uiteraard besteedt hij ook aandacht aan Hoorn, waar het Oostereiland z’n eigen bedelaarsgeschiedenis kent.

Voor genealogisch-geïnteresseerde Oud Hoorn leden: wilt u weten of uw familie in bedelaarskolonie Veenhuizen/Ommerschans is geweest is, stuur een email naar lezingen@oudhoorn.nl. Wil Schackmann zoekt het uit en laat het tijdens de lezing weten.

De lezing vindt plaats op dinsdag 21 maart om 20:00 uur in het Foreestenhuis, Grote Oost 43, Hoorn. Het Foreestenhuis gaat om 19:30 uur open. De toegangsprijs voor leden is €3.50 en voor niet-leden €5.00.

Meer informatie over de lezingen en de Historische Vereniging Oud Hoorn vindt u op www.oudhoorn.nl. U kunt ook een email schrijven naar lezingen@oudhoorn.nl

Kaarten voor de lezing kunt u telefonisch bestellen onder nummer 0229 - 27 35 70. Langsgaan bij Het Pakhuis, Onder de Boompjes 22 in Hoorn om kaarten te reserveren is ook mogelijk. Het Pakhuis is geopend op dinsdag en donderdag van 10 tot 4 uur en op zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur.