HOORN - (Voor)lezen is leuk! Van 4 maart tot en met 19 maart vinden de kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd plaats in Noord Holland in de bibliotheken van Amsterdam, Haarlem en Hoorn. Kinderen gaan opnieuw de strijd aan en lezen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. In Hoorn vindt de kwartfinale plaats op zaterdag 4 maart, van 14.00 tot ong. 16.00 uur in de Centrale Bibliotheek, Wisselstraat 8 (binnenstad).

Jury en artiesten
Een jury van deskundigen bepaalt wie van de deelnemers het beste en boeiendst voorleest. De jury bestaat deze keer uit Mark Leek (waarnemend directeur de Wissel), Maaike Deckers (directeur Bibliotheek Hoorn) en Janna de Lathouder (theatermaakster). De kwartfinales worden gepresenteerd door professionele artiesten die tijdens het juryberaad de voorlezers en de supporters entertainen. In Hoorn is dat Herman de Jager van Probiblio.

Finales
De kwartfinalisten strijden om een plaats in de provinciale finale op vrijdagmiddag 7 april in Openbare Bibliotheek Amsterdam. De voorlezer die hier als beste uit de bus komt, vertegenwoordigt Noord-Holland tijdens de feestelijke landelijke finale op 17 mei in Schouwburg Amstelveen.

Favoriete schrijvers
Uit onderzoek onder alle deelnemers blijkt dat Roald Dahl, Tosca Menten en Rachel Renée Russell dit jaar populairste kinderboekenschrijvers zijn onder kinderen. Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell werd net als vorig jaar door kinderen het vaakst gekozen om uit voor te lezen.

Leerprestaties omhoog door 15 minuten lezen per dag
De lees- en leerprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als kinderen iedere dag 15 minuten lezen. Kinderen die dagelijks 15 minuten lezen, lezen meer dan een miljoen woorden per jaar. Ze vergroten hiermee hun woordenschat, hun kennis van de wereld en hebben een voorsprong bij andere vakken. Kinderen die veel lezen hebben meer kansen in de maatschappij. Zie meer informatie op www.lees15minutenperdag.nl

Over De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is. Meer informatie is de vinden op de website: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl