HOORN - Het najaarsconcert van Sinfonia met de internationaal bekroonde cellist, Karel Bredenhorst in Dvoráks Cello concert en het bekende werk “de Schilderijententoonstelling” van Mussorgsky wordt uitgevoerd op vrijdag 16 dec a.s. in de Oosterkerk te Hoorn.

Dvoráks Cello concert is waarschijnlijk het meest gespeelde celloconcert ooit. Zelf was Dvorák ook zeer gesteld op het stuk. Dit blijkt wel uit het feit dat hij weigerde elke wijziging of kleine aanpassing, die werd voorgesteld door zijn uitgevers, door te voeren. De Nederlandse cellist Karel Bredenhorst (Den Haag, 1978) is een internationaal bekende solist en kamermusicus. His most recent concerts have taken him to from Germany, Italy, Great-Brittain, Austria, Switzerland and Estonia up to Brazil, USA and Nepal. Zijn meest recente concerten hebben hem gevoerd naar Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Estland tot Brazilië, de VS en Nepal.

Aan de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky ligt een “in Memoriam” ten grondslag. Na het jong overlijden van schilder / architect Hartman werd er een schilderijen tentoonstelling georganiseerd. Geïnspireerd door deze tentoonstelling zette Mussorgsky zich aan het componeren. Het resultaat was een suite voor piano bestaande uit zestien delen.

Helaas zijn de meeste tekeningen verloren gegaan. Er zijn vaak  wel beschrijvingen van de schilderijen en schetsen. De suite is Mussorgsky’s bekendste pianowerk, De dirigent en componist Mikhail Tushmalov heeft een orkestratie van het pianowerk gemaakt, welke door Sinfonia zal worden uitgevoerd.

De kunstenaars vereniging “Kunst op zolder” is gevraagd of ze het aandurfden zich te laten inspireren door het muziekstuk “de schilderijententoonstelling” van Mussorgsky. Het resultaat hiervan wordt tentoongesteld tijdens het concert in de Oosterkerk.

Onder leiding van dirigent Coen Stuit heeft Sinfonia hard aan de stukken van onderstaand programma gewerkt.  Ook de schilders van “Kunst op zolder”” zijn  trots  U te laten zien tot welke schilderijen het werk van Mussorgsky hen heeft geïnspireerd.

Sinfonia hoopt u op vrijdag 16 december aanstaande in de Oosterkerk te Hoorn te kunnen begroeten. Het concert begint om 20:00 uur, de zaal is open om 19:30 uur. De toegang bedraagt 15 euro per persoon, kinderen 10 euro. Kaarten kunnen ook desgewenst weer via onze website gereserveerd worden: www.sinfoniahoorn.nl  (tabblad: 'Reserveren')