HOORN – De Star Wars hype komt weer tot leven nu een nieuw epos in de bioscopen komt. Als je ook in de historie van de legendarische filmreeks wilt duiken, ben je in het Museum van de 20e Eeuw aan het juiste adres. In de voormalige gevangenis komt niet alleen een hele eeuw wonen in Nederland voorbij, maar nu ook de geschiedenis van Star Wars.

De expositie “Store Wars, 40 years merchandise” vertelt het boeiende verhaal over al die miljoenen producten die dankzij George Lucas over duizenden toonbanken zijn gegaan. Niet eerder gebeurde dat op zo’n schaal. En filmmaker Lucas had het in 1977 slim geregeld: Hij nam genoegen met een bescheiden salaris als hij maar de rechten voor alle merchandise zou krijgen.

"in a galaxy far, far away..."

Tot en met oktober 2017 wordt in drie zalen van het Museum van de 20e Eeuw van alles getoond wat er rond de Star Wars films is verkocht sinds 1977. Van ruimteschepen tot pakjes kauwgum, van piepkleine figuurtjes tot kostbare beelden. De handelswaar, de merchandise, had bijna meer impact dan de succesvolle films. Soms was er op de winkelvloer ook bijna sprake van een oorlog.

Lege dozen verkochten ook

In mei 1977 werd de eerste Star Wars film uitgebracht en werd direct een ‘onverbiddelijke bestseller’! Lucas maakte science fiction weer populair. En de kinderen wilden niet enkel de film zien! Ze wilden het speelgoed. De fabrikant werd geconfronteerd met een vraag die veel groter was dan het aanbod. Het was zelfs zo erg dat ze lege dozen verkochten met daarbij de garantie dat kinderen later de figuurtjes kregen.

Nieuw succes

Star Wars werd een kolossaal succes. Niet alleen de film, maar vooral ook het speelgoed. Het speelgoed van het merk Kenner was een rage die alleen het eerste jaar al meer dan 100 miljoen dollar winst maakte. En dat succes groeide sindsdien alleen maar. Toen George Lucas halverwege de jaren ’90 aankondigde nog drie Star Wars films te gaan maken, kwam ook de speelgoedproductie weer in beeld. Kenner was inmiddels overgenomen door Hasbro en alle registers werden opengetrokken om ook commercieel een zo groot mogelijk succes te boeken met de merchandise.

Action figures, maar ook LEGO

De fabrikanten hebben niet stilgezeten en geleerd uit het verleden. Nu wordt niet meer gewacht tot de film uitgekomen is om dan de figuren te kunnen verkopen. Nu wordt de verkoop van speelgoed en games gestart voordat de films uitkomen. Daarvan profiteren beide onderdelen van de onderneming. Men veranderde weer van koers toen men zag dat de action figures minder populair werden en constructie speelgoed juist populairder. Er werd contact gezocht met LEGO om samen de hoogst succesvolle serie LEGO Star Wars te maken. Van de eerste modellen uit 1999 tot de allernieuwste constructies zijn te zien op de expositie in Hoorn.

Op stoel van Star Wars piloot

In de drie zalen van het museum is veel te zien. Ga zitten in de cockpit van de Millenium Falcon. Kom levensgrote figuren als Chewbaca, Darth Maul, een Stormtrooper en Princes Leia tegen. Gluur in de kinderkamer  van een Star Wars-fan eind jaren ’70 of bestudeer de allereerste action figures en diorama’s. Bekijk de prachtige LEGO modellen die sinds 1999 zijn verschenen. Laat je meenemen naar het universum van Star Wars. ”A long time ago in a galaxy far, far away....” Nu dichtbij, in Hoorn.

Rogue One

In december 2016 komt er weer een nieuwe film uit in de Star Wars reeks: Rogue One. Star Wars boeit al 40 jaar meerdere generaties en daarom geeft het Museum van de 20e Eeuw een mooi overzicht van 40 jaar Star Wars merchandise.

Voor meer info: www.museumhoorn.nl