Hoorn is genomineerd om beste erfgoedgemeente van 2017 te worden. De andere vier genomineerden voor de BNG Bank Erfgoedprijs zijn Breda, Den Haag, Oldenzaal en Zutphen.

De jury geeft aan dat Hoorn erfgoed breed benadert en niet alleen vormgeeft in beleid en voornemens, maar ook in de praktijk uitwerkt op een manier die onderscheidend en inspirerend kan zijn voor andere gemeenten. Wethouder Judith de Jong: ‘We zijn blij en trots op deze nominatie. Een van onze speerpunten is om erfgoed meer beleefbaar te maken en te verbinden met stadspromotie, zodat nog meer inwoners en bezoekers hiervan kunnen genieten.’

Erfgoedprijs

De BNG Bank Erfgoedprijs is een nationale prijs die toegekend wordt aan de gemeente met het beste beleid op het gebied van erfgoed. De prijs ter waarde van 25.000 euro heeft tot doel om uitstekende voorbeelden van de gemeentelijke erfgoedpraktijk te delen, andere gemeenten te inspireren en bij te dragen aan goede zorg voor het Nederlandse erfgoed. De BNG Bank Erfgoedprijs bestaat sinds 2010 en is een initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92.

Criteria

In totaal hebben 22 gemeenten zich aangemeld. De aanmeldingen van de vijf genomineerde gemeenten voldeden aan een aantal belangrijke criteria, zoals een brede visie op cultureel erfgoed, met voldoende evenwicht tussen monumenten, tradities, musea, archieven, archeologie (indien van toepassing) en collecties. Maar ook doorstonden zij de eerste toets van aansluiting met andere beleidsterreinen zoals ruimtelijke ordening en toerisme. Innovatieve en inspiratie scoren goed. Bovendien lijken zij de interesse en initiatieven van de bewoners actief in te zetten.

Vervolg

In de komende maanden bezoeken de juryleden onaangekondigd de genomineerde gemeenten om te kijken of het beleid ook in de praktijk een goede uitwerking krijgt. De vijf gemeenten mogen zichzelf in januari met een pitch aan de jury presenteren. In het voorjaar 2017 wordt de prijs uitgereikt in gemeente Beesel, winnende gemeente van de BNG Bank Erfgoedprijs 2016. Meer informatie over de prijs en de selectieprocedure is te vinden op www.bngerfgoedprijs.nl