Belangstellenden zijn van harte welkom bij de historische lezing van waterschapshistoricus Diederik Aten op zondag 9 oktober in Hoorn. Het hoogheemraadschap organiseert deze lezing in het kader van de waterveiligheidcampagne. Aansluitend kan in het Westfries Museum een schilderij van Matthias Withoos over deze watersnood met audiobeleving worden bekeken.

Op 5 november 1675 werd West-Friesland voor het laatst door een watersnood getroffen. De West-Friese omringdijk begaf het toen tussen Scharwoude en Schardam. De plek van de doorbraak wordt sinds 1975 gemarkeerd met een monument opgebouwd uit vier grote keien. Al het land tussen Hoorn, Medemblik en Enkhuizen verdween onder water. Het duurde negen weken voordat het gat in de dijk weer dicht was. Diederik Aten vertelt alles over dit grote drama met aansprekende beelden.

Schilderij Westfries Museum

In het Westfries Museum is in het kader van de campagne het schilderij van Matthias Withoos te zien. Withoos woonde in Hoorn en vereeuwigde de herstelwerkzaamheden aan de dijk in een groot panorama. Tot en met 30 november kun je met een speciale audiotour beleven hoe het daar geweest moet zijn. Bezoekers van de lezing hebben deze zondag gratis toegang tot het museum.

Aanmelden

De lezing met aansluitend het bezoek aan het Westfries Museum zijn gratis. Wel is aanmelden noodzakelijk. Dat kan tot 5 oktober via www.veiligschoonvoldoende.nl.