ENKHUIZEN - Op zondag 14 mei, Moederdag, luister je in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen naar diverse soorten klassieke muziek. Tijdens het jaarlijks terugkerende Zuiderzee klassiek vinden er op verschillende locaties in het buitenmuseum optredens plaats.

Zo luister je onder andere naar muziek van het operakwartet Bella Cantara, gitarist Enno Voorhorst en het pianokwintet het Vondel Ensemble. Voor kinderen is er het muzikale sprookje Peter en de wolf en zijn er voorleesverhalen met klassieke muziek. Voor moeders is het een extra fijne dag, naast dat zij namelijk thuis worden verwend met een ontbijtje op bed of cadeaus, krijgen zij gratis toegang tot het Zuiderzeemuseum.

Zuiderzee klassiek is gratis toegankelijk voor bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Wil je weten wanneer welk optreden te zien is? Kijk dan op deze webpagina voor een plattegrond met aanvangstijden.

De museumveerboot brengt bezoekers over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar een wandeling door de geschiedenis begint. Bekijk de verschillende ambachtsdemonstraties en speel de leukste Oudhollandse spelletjes. Sla een (spring)touw, ga aan de slag in het Doe-het-zelf paviljoen en ontmoet de bewoners van het buitenmuseum. Kinderen mogen zich verkleden als bewoners van Volendam en Marken rond 1900.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.