In het laatste weekend van oktober is er op de Halve Maen van alles te doen ter afsluiting van de herfstvakantie. Acteurs in kostuum laten je kennismaken met de ruilhandel met de inheemse bevolking vier eeuwen geleden. Je kan zelf een indianenbrood bakken of meedoen met een ‘engedingenspeurtocht’. Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur worden de kanonnen op het schip afgeschoten. Zaterdagavond is het Oostereiland eindpunt van de Halloween Horror Walk en is de Halve Maen aangelicht als spookschip.

Van woensdag tot en met zondag krijgen bezoekers in de herfstvakantie een voorproefje van het nieuwe seizoen. Jaarthema in 2018 is de ontmoeting tussen twee culturen. Wat beleefden Henry Hudson en zijn bemanning in 1609 voor avonturen bij de ontmoeting met de Iroquois Indianen? In het bezoekerscentrum is een minitentoonstelling en kinderen kunnen aan de slag met knutselwerk. Ook krijgen bezoekers een beeld van het aftuigen en winterklaar maken van een zeilend schip.

Extra activiteiten 28 en 29 oktober

Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober kan je met een gewoon toegangskaartje allerlei leuke extra activiteiten doen op de Halve Maen. Het schip is dit weekeinde omgetoverd tot spookschip vanwege Halloween. Voor de echte durfallen is er een ‘engedingenspeurtocht’. Je mag zelf op een kachel Bannock met ahornsiroop maken, een indianenrecept voor brood. Natuurlijk blijft het niet alleen bij bakken, zelf opeten mag ook. Dankzij de acteurs in kostuum, met prachtige verhalen, is het dit weekeinde extra leuk op de Halve Maen.

Spookschip en Halloween Horrowalk

Op zaterdagavond 28 oktober is er van 18.30 tot 22.00 uur een Halloween Horror Walk. Het evenement begint op de Vale Hen en eindigt op Oostereiland. Daar tref je de verloren zielen van de bewoners van Nieuw Amsterdam (New York). De Halve Maen is aangelicht als spookschip. Het schip is tijdens de walk niet te bezoeken.

Praktisch

VOC-museumschip de Halve Maen in Hoorn is het schip waarmee kapitein Hudson in 1609 het latere New York ontdekte. Tot 30 oktober is het schip op zijn ligplaats op Oostereiland te bezoeken van woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. In november is de Halve Maen in de weekenden open. Zie voor meer informatie over toegangsprijzen en openingstijden: www.halvemaenhoorn.nl/tickets/rondleiding.