HOORN - De Halve Maen, Nederlands enig zeilende 17e-eeuwse VOC-museumschip, gaat naar Harlingen en Terschelling. Het schip is van 21 tot en met 23 september gastschip tijdens het Springtij Forum op Terschelling.

Vijfhonderd ambitieuze beslissers uit het bedrijfsleven, vooraanstaande wetenschappers, NGO’s, overheden, consumenten en burgers delen daar met elkaar de laatste inzichten en initiatieven op het gebied van klimaat, grondstoffen, landbouw, natuur en economie. Vanaf zondag 17 september tot en met dinsdag 26 september is de Halve Maen daarom niet op zijn vaste ligplaats in Hoorn te bezoeken. Liefhebbers kunnen de Halve Maen zondag 24 september in de haven van Werst-Terschelling bezoeken.

Tijdens Springtij komt de duurzame top van Nederland samen om te praten over zeespiegelstijging, klimaatverandering, energietransitie en groene investeringen. De deelnemers komen uit het bedrijfsleven (Eneco, TenneT, VNO-NCW, Gasunie, Shell, NAM), de overheid ( ministeries van Economische Zaken, Infrastructuur en Milieu, Wetterskip, Provinsje Fryslân), universiteiten en milieuorganisaties.

Om de Noord

Vijfhonderd jaar geleden zochten koene mannen als Willem Barentsz en Henry Hudson nieuwe routes naar het Verre Oosten. Vele pogingen strandden door ijsbergen en bevroren zeeën. Onlangs lukte het een tankschip om in 17 dagen een snelle route naar het oosten te vinden om de noord naar Korea. Met dank aan global warming.

Investeren (de cost gaet voor de baet uyt) en bezuinigen, immigreren en inburgeren, kompas en GPS, zandloper en stopwatch, logboek en email, boekdrukkunst en internet, Barentsz, Bontekoe en de Volvo Ocean Race, tolerantie en intolerantie, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst. Heden en verleden komen bij elkaar met Springtij en de Halve Maen.

Halve Maen in Harlingen

Zondagnacht 17 september vertrekt de Halve Maen uit Hoorn. Op dinsdag 19 september ligt de Halve Maen aan de Willemkade in Harlingen, op schootsafstand van de in aanbouw zijnde Willem Barentsz. ’s Ochtend komen leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen op bezoek. Van 15.00 tot 18.00 uur is de Halve Maen open voor publiek. Bezoekers wordt om een vrijwillige bijdrage gevraagd.

Halve Maen in West-Terschlling

Woensdag 20 september vaart het schip van Harlingen naar Terschelling. Daar is het tot en met 23 september gastschip voor het Springtij Forum. Zondag 24 september is de Halve Maen van 11.00 tot 17.00 uur voor het publiek te bezichtigen. De toegang is € 3.

Afhankelijk van de weersomstandigheden kan er zaterdag 23 en zondag 24 september geboekt worden voor een avondzeiltocht van 2,5 uur van 19.00 tot 21.30 uur. De kosten voor een zeiltocht (inclusief hapje en drankje) zijn € 75. Boeken kan via de website van vvv Terschelling: www.vvvterschelling.nl/evenementen/.


Voor meer informatie zie: www.springtij.nu, www.halvemaenhoorn.nl en www.vvvterschelling.nl