ENKUIZEN - Op zaterdag 27 en zondag 28 mei  is een diversiteit aan klederdrachten te bewonderen tijdens het tweedaagse Klederdrachtfestival in het Zuiderzeemuseum. Verschillende klederdrachtgroepen uit voormalige Zuiderzeeplaatsen en andere plaatsen uit Nederland zijn aanwezig. Zo zijn er West-Friese, Zeeuwse en Friese drachten te bewonderen. De groepen geven op verschillende plaatsen in het buitenmuseum zowel dans- als zangoptredens en presentaties. De groepen zijn o.a. afkomstig uit Enkhuizen, Hindeloopen, Hoogwoud, Huizen, Katwijk, Noordwijk, Nunspeet, Oldebroek, Scheveningen, Spakenburg, Volendam, Wijdenes en Wieringen. In totaal zie je meer dan 150 personen in bijzondere en kleurrijke drachten aan je voorbij komen. Bekijk hier het programma voor deze twee dagen vol folklore.

 Op beide dagen start om 12.30 uur een optocht van alle groepen door het buitenmuseum. Naast de dans- en zangoptredens en presentaties zijn er ook een aantal kraampjes bij de kapel. Hier zijn ambachtstechnieken te zien zoals kralen breien, kantklossen en visserstruien breien. Hier ontdek je hoe verschillende streekdrachten in elkaar steken en maak je misschien binnenkort je eigen dracht.

Handgemaakt
Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.