ENKHUIZEN - In het buitenmuseum vind je huizen die vroeger rond de voormalige Zuiderzee stonden. Dwars door deze historische setting heen loopt de designroute: op verschillende locaties kun je zien hoe de culturele geschiedenis van de Zuiderzee vormgevers en kunstenaars inspireert tot nieuwe inzichten. Met hedendaagse interpretaties van historische technieken, materialen en thema’s onderstreept het Zuiderzeemuseum de waarde van ons erfgoed voor het heden.

Voorbeelden hiervan zijn de hedendaagse Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel en de klompen van Viktor & Rolf in de boerderij aan de stadsgracht. Dit jaar hebben we ook een aantal nieuwe presentaties, onder andere het project Weerblauw van Aliki van der Kruis in de visserbuurt en het autonome werk An Immigration van Julia Mandle, in de zeilmakerij. In de Marker haven vind je Het Taanlaboratorium dat Merel Karhof baseerde op het ambacht ‘tanen’. Hier worden nieuwe producten ontwikkeld via deze oude techniek.

Startpunt

Je vindt het startpunt van de designroute en een introductie hiervan in een huisje in de vissersbuurt. Bij aankomst in het museum ontvang je een plattegrond met de hele designroute.

Bezoek de volgende designpresentaties in het buitenmuseum:
Aliki van der Kruis - Weer Blauw
Arjen Boerstra - Aeronef
Hugo Kaagman - The Blue Fish Vendor
Jan de Pooter - Vlot van Vespasianus
Jelle Mastenbroek - Meneer Vis ging uit reizen...
Julia Mandle – An Immigration
Kiki van Eijk - Soft Series
Kranen/Gille – Jutterskabinet
Lyske Gais - Knip & plak, Zuiderzee
Maarten Baas - Real Time, Zuiderzee Clock
Merel Karhof - Taan laboratorium
rENs - Tot stof
Richard Hutten - Zuiderzeestoel
Studio Job - Farm
Studio Maarten Kolk & Guus Kusters - Tegelwand Zuiderzeemuseum
Viktor & Rolf - Klompen Anna Maria