Tussen 14 en 25 november schaatsen zo’n 800 kinderen uit Noord Holland op de schaatsbaan Hoorn, Alkmaar, Amsterdam en Haarlem voor kinderen in Malawi. Ze doen dit in het kader van de 16de editie van Plan Schaatsen voor Water.

Kinderen uit het hele land gaan de ijsbaan op en laten zich per rondje sponsoren. Het geld dat daarmee wordt opgehaald is bestemd voor water- en sanitatieprojecten op basisscholen in Malawi van Plan Nederland en Water for Life.


Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water.

Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen. 

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water 2016 worden in en om de hoofdstad van Malawi, Lilongwe drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, waterkiosken gebouwd waar mensen drinkwater kunnen verkrijgen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Dankzij de inzet van scholieren in Nederland krijgen duizenden kinderen en hun familie toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne.

Schaatsen voor Water is een samenwerking tussen ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland, de KNSB en Water for Life. Deze actie verbindt schaatsen met schoon drinkwater en betere hygiëne voor kinderen in ontwikkelingslanden.