Vier man(we hebben(nog) geen dames als leden) togen deze donderdag naar café ‘Het Nieuwe Bonte Paard’. Deze vier mannen waren van plan om te gaan schaken. En dat gebeurde dan ook. De partijen gingen tussen Jouke van Groningen-Dale Neijzing en Kees Haakman-Arnold Velthuis.

De borden en stukken worden klaargezet en de klokken worden op de juiste tijd ingesteld. Jouke opent met de pion voor zijn Dame en laat deze twee stappen nemen. Als notatie schrijft men dan 1.d2-d4. Vijf zetten later hebben Jouke en Dale eigenlijk precies dezelfde stelling op het bord staan. Dale heeft daar eigenlijk geen zin in en probeert het spel een ander pad te laten gaan. En Jouke gaat daarin mee. Er ontstaat een gespannen situatie in het centrum op het bord, die Dale in zijn voordeel kan laten ontspannen. Er worden wat vreemde zetten gedaan, er worden stukken geruild en dan staat Dale zomaar twee pionnen voor. Jouke kan deze pionnen niet meer tegen houden en zodoende kunnen ze, als ze de overkant van het bord bereiken, promoveren tot een Dame. Als een pion de overkant bereikt dan mag men deze laten promoveren tot elk willekeurig stuk, maar de Dame is in de meeste gevallen het machtigste stuk. 0-1.

Kees Haakman tegen Arnold Velthuis. Kees met de witte stukken en Arnold met de zwarte stukken. Kees opent met de pion die voor de koning staat en doet daar twee stappen mee. Met de volgende zet schuift hij de witte loper naar c4. Ik zie dat Arnold het toch een uitdagende partij vindt, maar Arnold verzint meestal wel iets creatiefs om het spel naar zijn hand te zetten. De mannen schuiven er op los met de stukken. Helaas voor Kees is Arnold net iets creatiever en wint daardoor de partij. 0-1.

Ronde 8, 3-11-2016.

Op deze avond mochten Arnold Velthuis-Lukas Boots en Dale Neijzing-Theo Laan het tegen elkaar opnemen.

Tot voor kort was de favoriete opening van Arnold het ‘Koningsgambiet’. Het hele café was dan ook in rep en roer, toen zij zagen dat Arnold met 1.g4!opende in plaats van 1.f4. Deze opening noemt men ook wel het ‘Grobgambiet’. Lukas trok wat witjes weg, maar vond telkens de juiste tegenzet. Hierdoor bereikten de mannen een puntendeling, maar de partij was alleraardigst! ½- ½ .

Dale mocht het met de witte stukken tegen Theo opnemen. De eerste zetten op het bord tonen de ‘Spaanse’ opening. Theo en Dale zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Ook nu. Naarmate de partij voortduurt, komt Dale er eigenlijk slecht voor te staan. De stukken van Theo staan op betere velden en ook actiever. Toch doet Theo iets, wat Dale had gehoopt: een fout in de berekening! Het is ook meteen een grote fout waardoor Theo direct opgeeft. Dale heeft het punt binnen, maar het was zonde voor de partij. 1-0.

Wilt u ook eens een partij schaak spelen? Of wilt u gewoon eens kijken hoe zo’n partij nu werkt, met schaakklok en dergelijke? Kom gerust eens langs op een donderdagavond vanaf 20:00! We schaken in eetcafé ‘Het Nieuwe Bonte Paard’. Mocht u toch liever zelf een partij spelen, bel dan, uiterlijk een dag ven tevoren, naar een van onderstaande telefoonnummers:
Dale Neijzing:                    06-38920856.
Theo Laan:                       06-10344617
Arnold Velthuis:                 06-28170310