Het is weer bijna zover: de tweede zondag van oktober, die traditiegetrouw in het teken staat van de Nadine OK Run. Zondag 9 oktober komen weer honderden hardlopers uit heel Nederland naar Scharwoude om mee te doen aan deze achtste editie. "Met hun deelname steunen zij de Nadine Foundation en voor henzelf is de run een mooie, sportieve uitdaging", aldus organisator Jacques Beemsterboer, de vader van Nadine die in 2006 door haar ex-vriend werd vermoord.

Met de foundation willen Jacques, Wanda en Jacqueline (ouders en zus van Nadine) een statement maken tegen zinloos geweld. Dit doen zij door middel van diverse acties en activiteiten, waaronder de jaarlijkse Nadine OK Run. Volwassen deelnemers kunnen kiezen uit twee afstanden: tien of vijf kilometer. "Het startschot wordt dit jaar gegeven door onze minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur. Wij zijn bijzonder vereerd dat 'ie dit voor ons wil doen." Onlangs is het boek 'Mam, ik bel je zo terug' van Wanda in het Engels vertaald. Het eerste exemplaar daarvan wordt 28 september aan de algmeen directeur Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) te Zaanstad overhandigd. "Leuk om te vermelden is dat deelnemers aan de Nadine OK Run, die de Nederlandse taal niet machtig zijn, een gratis exemplaar van 'Call you right back, mum' ontvangen."

Meerzicht

De inschrijfplek én de finish zijn dit jaar voor het eerst bij appartementencomplex Meerzicht aan de T. van der Meerstraat. "We maken dus geen gebruik meer van tenten, maar deelnemers kunnen zich omkleden in de verwarmde ruimtes van het complex. Een heel mooi aanbod van Jacques Broers van de Vereniging Meerzicht. Bovendien zorgt Univé, onze nieuwe hoofdsponsor, voor de aankleding van de finishplaats in hartje Scharwoude. Er is muziek en het belooft echt een feestje te worden. De lopers staat daarom een mooi onthaal te wachten! De Belangengroep Scharwoude hebben we over de feestelijkheden ingelicht, om op die manier de dorpsbewoners meer bij het evenement te betrekken. Daarnaast zijn Ooms Bouw & Ontwikkeling en Stumpel ook hoofdsponsor; met zo'n mooie financiële injectie zijn we natuurlijk hartstikke blij!"

Kidsrun

De Kidsrun van één kilometer is een apart onderdeel van de Nadine OK Run. Tegen een kleine vergoeding kunnen de jonge deelnemers zich tussen 9.00 en 10.15 uur inschrijven. De nummers één, twee en drie (in vier categorieën) krijgen een mooie prijs. "De Kidsrun start als eerste en de kinderen lopen dwars door zo'n vierhonderd man publiek. De politiemotor mét sirene die voor de kinderen uitrijdt, maakt de Nadine OK Run dus ook voor de jongste deelnemers een echte belevenis. De kinderen genoten daar vorig jaar zichtbaar van; ontzettend mooi om te zien!" Bij de finish ontvangen de snelste kinderen een bon voor een hardloopshirt en alle deelnemertjes krijgen een gratis pannenkoek van pannenkoekenhuis Ootje Konkel. "Tijdens Speeldag NL - zondag 18 september in de binnenstad van Hoorn - kunnen kinderen zoals elk jaar een conditietest doen en zo een gratis startbewijs voor de Kidsrun bemachtigen. De organisatie van de Rien Stout Scholierenveldloop is ook bij de stand aanwezig om te helpen." Kinderen die op de dag van de run zelf besluiten mee te doen, kunnen zich alsnog tegen een kleine vergoeding inschrijven tussen 9.00 en 10.15 uur. "Onze kleindochter Nienna van 3 jaar doet nu al voor de derde keer mee", lacht Jacques.

Cross

Mensen die liever gaan wandelen, kunnen sinds vorig jaar ook hun hart ophalen tijdens de Nadine OK Run. "Er is een leuke én leerzame route van zeven kilometer uitgezet door de Rietkoog, die een onderdeel vormt van de Waterling-route. Onderweg in Schardam komen de wandelaars een bouwwerk tegen van Bouwonderneming Aan de Stegge en het HHNK. Medewerkers van deze bedrijven vertelden de wandelaars vorig jaar op enthousiaste wijze meer over het gemaal - dat inmiddels bijna klaar is - en de dijkverzwaring." Honden mogen helaas niet mee. Wie dezelfde wandelroute liever hardlopend aflegt, kan dit jaar meedoen aan de cross. "Een nieuw onderdeel van de Nadine OK Run die veel uitdaging biedt!"

Inschrijving en start

De inschrijving is bij appartementencomplex Meerzicht aan de T. van der Meerstraat in Scharwoude. De lopers starten tegenover Pannenkoekenhuis Ootje Konkel aan de IJselmeerdijk 16a in Scharwoude. Voorinschrijven kan via www.nadine-ok-run.nl. Op de site staat een overzicht van de inschrijfkosten. Inschrijven op de dag zelf is ook mogelijk. Deelnemers die met de auto komen, worden naar parkeerterrein De Hulk aan de Zesstedenweg geleid. Vanaf daar worden zij naar de inschrijflocatie gereden. De organisatie roept mensen echter wel op om zoveel mogelijk met de fiets te komen. Meer informatie over de Nadine Foundation: www.nadinefoundation.nl. Bellen kan ook: 06-27265357.