WESTFRIESLAND - Op vrijdagavond 1 september biedt het Westfries Museum van 19.30 tot 23.00 uur een voorproefje van het veelzijdige tentoonstellingsprogramma 2017/2018. Met vier doorlopende programma’s van een kwartiertje krijgen bezoekers een beeld van de grote najaarstentoonstelling Roofgoed, kunstdiefstal in Nederland. Ook de twee volgende tentoonstellingen worden verrassend geïntroduceerd. Het museum is deze avond gratis toegankelijk.

In de prachtige Schutterijzaal is 1 september één van de in 2005 gestolen en in Oekraïne teruggevonden schilderijen te zien, dan prachtig gerestaureerd. Restaurator Ronald de Jager, die alle vijf de in Oekraïne teruggevonden schilderijen in zijn atelier had, vertelt over deze uitdagende klus.

Kunstdetective Arthur Brand en inbraaktocht

Ook aanwezig deze avond is kunstdetective Arthur Brand. Brand is inmiddels wereldberoemd dankzij zijn opsporingsactiviteiten in geruchtmakende kunstdiefstallen. Deze avond vertelt Arthur Brand over de spannende en succesvolle zoektocht naar twee gestolen werken uit het Scheringa museum in 2009. Elders in het museum vertelt museumdirecteur Ad Geerdink over het hoe en waarom van een grote tentoonstelling over 30 jaar kunstdiefstal in Nederland. Nooit eerder besteedde een Nederlands museum zo compleet aandacht aan deze vorm van kunstcriminaliteit. Gelijktijdig met de expositie Roofgoed, kunstdiefstal organiseert het museum inbraaktochten door een donker museum. Deze avond alvast een voorproefje met een van de hoofdrolspelers van het allereerste uur: conciërge Ben Olijve.

Withoos meets Withoos

De Rotterdamse fotograaf Hans Withoos is niet alleen een internationaal vermaard fotograaf, maar ook een nakomeling van de al even vermaarde 17e-eeuwse schilder Matthias Withoos. Van de schilderijen van zijn beroemde voorvader maakt hij beeldbewerkingen waarin hij nieuw leven toevoegt. Je blijft kijken naar zijn photografic paintings. Deze avond samen: de oude en de nieuwe Withoos. Kom kijken en blijf kijken en luister naar Hans Withoos over wat hem en zijn betovergrootvader verbindt.

Uit het rijks

Het Rijksmuseum komt in 2018 naar Hoorn. Vijf samenwerkende musea stellen met werken uit de collectie van het Rijksmuseum een reizende tentoonstelling samen over het veranderende Nederlandse landschap. Cecile Koenjer van het Westfries Museum laat bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met de prachtige en bijzondere tentoonstelling Lage Landen