WEST FRIESLAND - Dat kan zomaar eens gebeuren. Als ik lees dat een wethouder de optie sluiten en slopen van het dorpshuis serieus wil onderzoeken. Gevolgd door mooie slogans zoals dat “het sluiten een optie kan zijn voor het oplossen van andere problemen” en “wij moeten het breed zien”. Het rookgordijn wordt gelegd. Vage toezeggingen en zinspelingen. Een paar woningen bouwen misschien? Op de plaats waar het dorpshuis stond? Maar wie wil er wonen in een dorp met povere voorzieningen? Willen wij in een dorp wonen zonder hart? Zonder een onderkomen voor vele verenigingen? Zonder huisarts, tandarts, consultatiebureau? Zonder gymzaal, zonder vergaderruimte en horeca? Het dorp zal getransformeerd worden tot een spookdorp met dalende huizenprijzen en een hoog vergrijzing gehalte. Ook al omdat er geen nieuwbouw in het vooruitzicht is. In zo’n dorp willen wij toch niet wonen? De volgende stap kan zo maar de sluiting van het zwembad zijn.

Het is vijf voor twaalf. De politieke kaarten zijn waarschijnlijk al geschud. Het kan zo maar helemáál mis gaan.

En daarom moeten alle bewoners van Abbekerk en Lambertschaag gehoor geven aan de oproep van René Veerman. Er moeten niet ongeveer vijftig dorpsgenoten naar de Raadsbrede commissie vergadering gaan waar de toekomstscenario's voor het dorpshuis worden besproken door alle raadsleden van alle partijen. Nee, wij moeten er allemaal massaal heen. Dat kan misschien net de doorslag geven als de beslissing verkeerd dreigt uit te vallen.

Ik roep alle verenigingen op al hun leden te mobiliseren en donderdagavond massaal naar Wognum af te reizen.

Ik roep alle ouders met kinderen op om massaal met de kinderen naar Wognum te reizen donderdagavond. Moet kunnen. Vrijdag zijn ze vrij van school las ik. Of vindt u het misschien prettiger om uw kinderen te laten gymmen in een ander dorp?

Ik roep dus iedereen op, die iets heeft met Abbekerk en Lambertschaag, om gehoor te geven aan de oproep van René Veerman om donderdagavond in Wognum acte de préséance te geven. Om 18.40 rijden wij vanaf het dorpsplein richting gemeentehuis in Wognum.