SCHELLINKHOUT - Een half miljoen euro. Dat is de gemiddelde prijs die gevraagd wordt voor een woning in Amsterdam. Binnen de ring past daar met een beetje mazzel een gezinnetje in en zit er een tuintje bij. Maar hoe anders wordt dat als je met datzelfde bedrag de hoofdstad achter je laat en de provincie in trekt?

In de Warmondstraat stond een woning te koop voor een half miljoen euro. Het ligt in de buurt van het Hoofddorpplein, waar veel winkels en eettentjes zitten en in de Warmondstraat zelf is het lekker rustig. De woning heeft zelfs een tuintje.

In totaal is de woning 114 vierkante meter, maar meer dan de helft hiervan is een nogal lage kelder. Ook moet er nog flink geklust worden voor je er echt kan wonen. Maar volgens de advertentie op Funda zit er 'potentie in' en dus is het binnen de ring makkelijk een half miljoen waard.

West-Friesland
Om goed op je netvlies te krijgen hoe groot de hysterie op de Amsterdamse woningmarkt is, kun je het best de stad uit. In dit geval naar het dorp Schellinkhout in Westfriesland om precies te zijn.

"Dit is compleet doorgeslagen ten opzichte van hier. Wat dat betreft zijn we in West-Friesland wat nuchterder", zegt de plaatselijke makelaar Marco Kühne.

Voor een half miljoen krijg je in Schellinkhout ruim tweehonderd vierkante meter aan stolpboerderij. "Een keuken, met aangrenzend een eethoek en grote zithoek. Het is helemaal gerenoveerd afgelopen jaren. Er zit een heel mooie vloer in met vloerverwarming. Een ligbad, douche." Een riant woonhuis dus.

Huis met zwembad
Door naar Wognum, iets verderop. Het is misschien wat minder idyllisch, maar daar koop je voor 500.000 euro nog meer luxe. Zo ligt er een ruim zwembad in de achtertuin van het 250 vierkante meter tellende huis.

Makelaar Corné van Dis geeft even een rondleiding. "Vanuit de hal kom je in de statige tweede hal. Een woon-/eetkeuken. Hier de royale vide met toegang tot vier slaapkamers."

Maar kitesurfen om de hoek wint het blijkbaar nog niet van de bel van de tram. Want terwijl de West-Frieze paleizen respectievelijk al drie en zes maanden te koop staan, is de Amsterdamse opknapper met kluskelder al binnen vijf weken verkocht.