HOORN - Sinds 2015 kunnen bijzondere zorgprojecten in aanmerking komen voor innovatiesubsidie. Deze projecten zijn een aanvulling op het bestaande zorgaanbod in Hoorn. Wethouder Nel Douw bracht deze maand een bezoek aan het innovatieproject Mantelzorgpad van MEE en De Wering en Wilgaerden voor betere ondersteuning aan mantelzorgers.

In 2016 werd vanuit het Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland een innovatie-subsidie aangevraagd voor het verbeteren van de ondersteuning aan minimaal 700 mantelzorgers van veelal kwetsbare ouderen in Hoorn. De subsidie is door de gemeente ook toegekend. Doel van het project is dat minimaal 700 mantelzorgers ondersteuning krijgen die op hun situatie van toepassing is door de (zorg)professionals van de partners van het Kennisplatform. Hiervoor worden de professionals getraind in hun kennis en deskundigheid. Op die manier kunnen mantelzorgers zo lang mogelijk de zorg voor hun familielid volhouden.

Trainingsbijeenkomsten

Het organiseren van trainingsbijeenkomsten en de implementatie van een mantelzorg-app zijn twee van de belangrijkste ingrediënten van het project. Minimaal 260 (zorg)professionals van minstens acht zorgpartners van het Kennisplatform krijgen een training in het vinden, versterken, verlichten en verbinden van mantelzorgers. Het voeren van ‘het goede gesprek’ staat centraal in deze training. Ook is er een speciale app ontwikkeld waarmee zowel mantelzorgers als professionals via enkele vragen feitelijk inzicht krijgen in de mate mantelzorgbelasting.

Deelnemers Kennisplatform

Deelnemers aan het Kennisplatform Mantelzorg West-Friesland zijn Omring, Wilgaerden, MEE/de Wering, gemeente Hoor, Samis, Gunst Zorg, RIBW, Esdégé Reigersdaal, Westfriesgasthuis, regiogemeenten Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec, steunpunt Zorg voor Welzijn, Geriant, stichting Welzijn Stede Broec, Leekerweide, Priva Zorg, Deen Supermarkten, Vrijwilligerspunt, GGZ NHN, Buurtzorg en Philadelphia.