HOORN - Op woensdag 15 maart 2017 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Uiterlijk woensdag 1 maart ontvangen alle inwoners van Hoorn die mogen stemmen een stempas per post. Op 15 februari worden in Hoorn nieuwe verkiezingsborden geplaatst.

Nieuwe verkiezingsborden

De gemeente gaat als proef gebruik maken van een nieuw soort verkiezingsbord. In plaats van de houten borden worden tijdelijke verkiezingsborden geplaatst met aan beide kanten een recyclebaar vinyl doek (zogenaamde trotters). Hierop staan de posters van alle deelnemende politieke partijen gedrukt. Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘We verwachten met deze borden inwoners op een duidelijkere en aantrekkelijkere manier over de verkiezingen te kunnen informeren, dan met de houten verkiezingsborden die vaak zijn overplakt en beklad.’ Na evaluatie besluit de gemeente of deze borden ook voor volgende verkiezingen worden ingezet.

Locaties verkiezingsborden

De nieuwe verkiezingsborden worden op tien locaties verspreid over Hoorn tijdelijk geplaatst. Deze zijn: De Strip, Volkerakweg, Willemsweg, Noorderveemarkt, Poolster/Weel, Westfriese Parkweg, Wogmergouw, Liornestraat, Oostergrouw/Krijterslaan, Westerblokker/IJsselweg.

Wanneer ontvang ik de stempas?

De stempas voor de Tweede Kamerverkiezing ontvangt u uiterlijk woensdag 1 maart 2017 per post. In de gemeente Hoorn is tot nu toe de stempas in een envelop verstuurd, maar de Kiesraad verplicht dit niet. Burgemeester Jan Nieuwenburg: ‘Om het gebruik van papier terug te dringen en daarmee de verkiezingen duurzamer te organiseren, versturen we de stempas voor de Tweede Kamerverkiezing zonder envelop. In meerdere gemeenten is dit inmiddels al de praktijk. In Hoorn scheelt dit ongeveer 56.500 enveloppen.’ De bezorging blijft hetzelfde; dit gebeurt apart door een postbezorgingsbedrijf.

Op wie kan ik stemmen?

Op www.kiesraad.nl vindt u een overzicht van de partijen en kandidaten waarop u kunt stemmen. Een week voor de verkiezingen verspreidt de gemeente huis-aan-huis de kandidatenlijsten.

Vragen?

Waar kan ik stemmen? Van hoe laat tot hoe laat zijn de stembureaus geopend? Wat moet ik meenemen om te kunnen stemmen? Kan iemand anders voor mij stemmen? De antwoorden op deze en andere vragen over de Tweede Kamerverkiezing vindt u op www.hoorn.nl/verkiezingen. Algemene informatie over de verkiezingen vindt u op www.kiesraad.nl