HOORN - Dinsdag 10 oktober 2017 is de dag van de psychische gezondheid. Rond dit thema organiseert de gemeente Hoorn samen met Stichting Tweestrijd, GGZ Noord-Holland-Noord en RCO De Hoofdzaak activiteiten voor inwoners van Hoorn.

Met een gevarieerd programma onder de noemer ‘Happy Hoorn’ wil de gemeente inwoners van 16 tot 45 jaar stimuleren om signalen bij zichzelf en anderen vroegtijdig te herkennen. Het programma in Hoorn biedt informatie en handvatten voor hoe je ergere problemen kunt voorkomen en het gesprek aan kunt gaan met iemand die je goed kent.

Workshops en informatiemarkt

Hoewel de Dag van de Psychische Gezondheid op 10 oktober is, is er een dag eerder ook al veel te doen rond dit thema. Op 9 oktober organiseert De Hoofdzaak diverse workshops, lezingen en 1 op 1 gesprekken met als thema Psychisch Verantwoord in de Samenleving. Deze vinden plaats van 12.00-16.00 uur aan de Dampten 16 (Life Builders) in Hoorn.

Beide benen op de grond

Op 10 oktober kunt u aan de Wilhelminalaan 2 in Hoorn meedoen aan de praktische workshops ‘Met Beide Benen op de Grond’ en ‘Leer Jezelf Kennen’ van Gyan van Dort. Daarnaast zijn er groeps- en lotgenotengesprekken van Elly van der Zee.

Daarnaast is er een informatiemarkt waar u meer te weten kunt komen over wat RCO De Hoofdzaak voor u kan betekenen, zoals deelname aan twee bijzondere innovatieprojecten, Ervaringsdeskundigheid Dichtbij en De Hoornse Onderneming.

Gratis filmavond in Cinema Oostereiland

GGZ Noord-Holland-Noord organiseert op 14 november om 20.00 uur een speciale filmavond. Filmmaker Ingrid Kamerling heeft een persoonlijke documentaire gemaakt over haar zusje Vivian die in 2010 op jonge leeftijd een einde aan haar leven maakte. De film gaat over de zoektocht naar het waarom en staat stil bij de sociale druk die jonge mensen ervaren. Kaarten zijn te reserveren via www.cinemaoostereiland.nl of 0229 – 232296 (dag. 10.00 uur - 12.00 uur).

Op 8 november toont GGZ Noord-Holland-Noord voor scholieren van het Horizon College de documentaire over prestatiedruk bij jongeren ‘Stress to Impress’.

Sichting Tweestijd

Stichting Tweestrijd geeft in oktober gastcolleges op twee middelbare scholen in Hoorn: Werenfridus en Oscar Romero. De stichting is ontstaan uit de drang van een groep jongeren uit West-Friesland om een moeilijke fase in hun leven te verwerken. Tweestrijd wil jongeren aansporen om over hun problemen te praten.

Meer informatie

Vorig jaar is het ministerie van VWS gestart met een landelijke publiekscampagne om depressie bespreekbaar te maken en de kennis erover te vergroten. Op de website www.omgaanmetdepressie.nl vindt u meer informatie.