HOORN - Op dinsdag 17 januari bespreekt de Hoornse raadscommissie het touringcarverbod voor de Hoornse binnenstad en de havenverordening. Dit maakt onderdeel uit van het plan om de overlast van riviercruises in te perken. De openbare raadscommissie vindt plaats bij schouwburg Het Park en is een open uitnodiging om kennis te maken en in te spreken.

De havenverordening

Op 12 juli 2016 nam de raad een motie aan om zo snel mogelijk walstroom aan te leggen op het Oostereiland en het gebruik hiervan te verplichten. Dit is opgenomen in de nieuwe havenverordening. Om de overlast in en om de haven en het Oostereiland verder te beperken wil het college daarnaast een vaarverbod tussen 23:00 uur en 06:00 uur instellen en het Houten Hoofd niet langer gebruiken als aanmeerlocatie.

Touringcarverbod

De overlast van de touringcars in de binnenstad door het ophalen van passagiers van de cruiseschepen speelt al een aantal jaren. De wethouder heeft op verzoek van de raad toegezegd om voor 1 januari 2017 met een voorstel te komen. Het college maakte in december de plannen voor de aanpak van de overlast van de riviercruises bekend. Het college wil per 1 maart 2017 een touringcarverbod voor de binnenstad in stellen. De markt zou dan alternatief vervoer van en naar de binnenstad of havens moeten organiseren en financieren. Het college ziet 2017 als een overgangsjaar. Het is dus de bedoeling dat er in 2017 al zoveel mogelijk volgens de gestelde uitgangspunten in de brief gewerkt gaat worden, tenzij het vanwege de korte termijn lastig is om een alternatief te organiseren.

Kennismaken met de raads- en commissieleden

De raadscommissie vergadert regelmatig op locaties in de stad. De vergadering van 17 januari vindt plaats in de Othellozaal van schouwburg Het Park. Het is een open uitnodiging aan geïnteresseerden en belanghebbenden om kennis te maken en in gesprek te gaan. De raads- en commissieleden zijn vanaf 19:15 uur aanwezig voor koffie, kennismaking en een informeel gesprek.

Inspreken mogelijk

Om 20:00 uur start de vergadering. Wilt u graag uw reactie geven op de aanpak van de overlast van riviercruises? De raadscommissie nodigt u dan van harte aan om u aan te melden als inspreker. Dat kan bij de griffie, via griffie@hoorn.nl of telefonisch via 0229-252200.

Uitzending en agenda

De vergadering wordt niet via de gebruikelijke livestream van de gemeente uitgezonden. Het geluid van deze vergadering wordt via Radio Hoorn uitgezonden (www.radiohoorn.nl). De agenda en de stukken van deze vergadering staan op www.hoorn.nl/gemeenteraad. Het geluidsbestand van deze vergadering is hier later wel terug te vinden.