HOORN - De 100-jarige vereniging Oud Hoorn heeft de Koninklijke Erepenning ontvangen. Ook kreeg de vereniging een Eenhoornzegel uitgereikt.

De vereniging vierde zondag 19 november hun 100ste verjaardag met een bijzondere theatervoorstelling in Schouwburg Het Park. Na afloop van de voorstelling reikte burgemeester Jan Nieuwenburg namens de koning de Koninklijke Erepenning uit aan voorzitter Jaap van der Hout. De burgemeester overhandigde de vereniging ook nog een Hoornse Eenhoornzegel ter waarde van 1.000 euro.

Vereniging Oud Hoorn

Oud Hoorn is met zo’n 2.000 leden en 100 vrijwilligers één van de oudste en grootste historische verenigingen in Nederland. De vereniging heeft enorm veel kennis over de geschiedenis van Hoorn. En op allerlei manieren slaagt Oud Hoorn er al een eeuw in deze kennis vol enthousiasme over te brengen op oude én jonge stadsgenoten en andere geïnteresseerden.

In de eerste decennia van de 20ste eeuw heeft Oud Hoorn veel voor de stad betekend door het gemeentebestuur voortdurend te wijzen op het belang van de historische binnenstad. En vooral op het behoud daarvan. Dit ging over beeldbepalende panden, maar ook over bomen, stadsgrachten en het stadsilhouet. Bij Oud Hoorn erkennen ze dat Hoorn een stad in beweging is en ze denken dan ook graag mee met nieuwe ontwikkelingen door rekening te houden met alle belangen.

Erepenning

De Koninklijke erepenning wordt – onder strenge voorwaarden - uitgereikt ter gelegenheid van de viering van een 50-jarig bestaan of een volgend meervoud van 25 jaar van een vereniging of instelling. Met de toekenning van de Koninklijke erepenning mag de vereniging de afbeelding van de penning (afbeelding van de Koning) officieel gebruiken voor onder meer briefpapier. Ook mag de vereniging de volgende tekst gebruiken: ‘Vereniging Oud Hoorn, onderscheiden met de Koninklijke Erepenning’.

Eenhoornzegel

Als waardering voor het vele vrijwilligerswerk in de stad, komen verenigingen en stichtingen die een jubileum van 25, 50, 75, 100 jaar enzovoorts vieren in aanmerking voor een Eenhoornzegel. Men moet dan wel ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en het jubileum kenbaar maken bij de gemeente. Bekijk meer informatie over de Eenhoornzegel.