HOORN - Op Wereldalzheimerdag is www.dementievriendelijkhoorn.nl gelanceerd. Deze website is speciaal gemaakt voor mensen met dementie en hun naasten in Hoorn.

Gemeente Hoorn is dementievriendelijke gemeente

Tijdens de werkconferentie ‘Open je hart voor mensen met dementie’ is de gemeente Hoorn uitgeroepen tot dementievriendelijke gemeente. De organisatie Samen dementievriendelijk maakte dit bekend. Wethouder Theo van Eijk: ‘We zijn er trots op dat we nu officieel dementievriendelijke gemeente zijn. Samen met diverse organisaties en bedrijven zetten we ons blijvend in voor een dementievriendelijk Hoorn. Dit betekent dat we er samen voor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en als volwaardige inwoners aan de samenleving kunnen blijven deelnemen. De website www.dementievriendelijkhoorn.nl helpt hen daarbij.’

dementievriendelijkhoorn.nl

In Nederland neemt het aantal mensen met dementie toe. Ruim zeventig procent van de mensen van dementie woont thuis. Zij worden verzorgd door hun naaste familie of omgeving, de zogenaamde mantelzorgers. Diverse organisaties bieden ondersteuning. Wethouder Theo van Eijk: ‘Er wordt in Hoorn veel georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Ook zijn er diverse vormen van hulp die in de verschillende fasen van dementie worden aangeboden. De website www.dementievriendelijkhoorn.nl biedt een overzicht van deze mogelijkheden in Hoorn. Het helpt mensen met dementie en hun naasten om díe activiteiten en ondersteuning te kiezen die bij hen past.’ De nieuwe website wordt de komende tijd nog verder ingericht en aangevuld naar de behoeften van de gebruikers.

Samen voor een dementievriendelijk Hoorn

De volgende organisaties en bedrijven trekken samen op in het ‘dementienetwerk Hoorn’: Geriant, Wilgaerden, Omring, MEE & de Wering, Ouderenraad Hoorn, Vrijwilligerspunt Westfriesland, Alzheimer Nederland afdeling West-Friesland, Martha Flora, Het Risdamhuis, Bibliotheek Hoorn, Stichting Netwerk, schaakvereniging Caïssa-Eenhoorn, Stichting Stadslandbouw Hoorn, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, sportvereniging Always Forward, Albert Heijn, Intermaris, Turkse Stichting Hoorn, Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN), gemeente Hoorn.

Open je hart voor mensen met dementie

Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Dat vraagt om begrip en hulp vanuit de samenleving. Op www.samendementievriendelijk.nlvindt u tips over wat u kunt doen voor mensen met dementie en hun naasten. Links naar deze en andere websites over dementie vindt u ook op www.dementievriendelijkhoorn.nl.