HOORN - Vandaag onthulden burgemeester Jan Nieuwenburg en wethouder Theo van Eijk het nieuwe logo van de gemeente Hoorn. Ook in het nieuwe logo staat de trotse eenhoorn centraal, zij het in een moderner jasje. Vanaf 1 augustus wordt het logo eerst online toegepast op de dan vernieuwde website www.hoorn.nl.

Het oude logo van de gemeente Hoorn stamt uit de jaren ’70. Door de vele details was het logo niet geschikt voor gebruik op digitale media en ook op fysieke uitingen kwam het logo vaak niet goed tot zijn recht. Tijdens de ontwikkeling van de nieuwe gemeentelijke website werd daarbij ook duidelijk dat de verouderde uitstraling van het oude logo ‘vloekt’ met de wens om een moderner ontwerp en eigentijdsere huisstijl te introduceren.

Stadswapen en wapendrager

De gemeente heeft gekozen voor een ontwerp dat dichtbij het oude logo ligt en ook dichterbij het oorspronkelijke Hoornse stadswapen (de posthoorn) en de wapendrager (de eenhoorn). Het ontwerpbureau heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de herkomst van het stadswapen, dat prominent onderdeel uitmaakt van zowel het oude als het vernieuwde logo. Net als vroeger is het wapen (de posthoorn) in sommige gevallen ook zonder wapendrager (de eenhoorn) te zien. Bijvoorbeeld als het logo heel klein wordt afgebeeld (zoals bij icoontjes van sociale media).

Nieuwe website en nieuwe huisstijl

Vanaf 1 augustus wordt het logo voor het eerst online toegepast op de nieuwe website van de gemeente Hoorn die op die dag wordt gelanceerd, gevolgd door de verschillende sociale media. Na de zomer volgt ook de introductie van een nieuwe huisstijl van de gemeente Hoorn. Deze wordt samen met het nieuwe logo in fases ingevoerd.