HOORN - In ruim 800 Hoornse monumenten valt deze week een monumentenschildje op de deurmat. De gemeente Hoorn zendt de eigenaren van alle 804 monumenten een schildje toe en vraagt deze op de gevel te bevestigen. De monumenten in de stad worden zo voor iedereen zichtbaar.

De schildjes bevatten QR-codes, die met een smartphone of tablet kunnen worden gescand, en informatie over het pand opleveren. Eigenaren worden gevraagd of ze deze teksten willen aanvullen met een eigen verhaal en foto.

Monumentenstad

De Wethouder cultuur: ‘Hoorn is een grote monumentenstad, met ruim 800 monumenten. Met deze schildjes markeren we alle monumenten. Hoorn wordt koploper als het gaat om het ontsluiten van digitale informatie over de monumenten.’

Zij bezocht op woensdag 19 juli een zeventiende eeuws monument aan de Italiaanse Zeedijk 58. Het pand wordt sinds afgelopen jaar bewoond door Sjon Kooy en Hanneke, die de woning moderniseerden en zich daarvoor verdiepten in de rijke historie. Op het pand hangt al een schildje. ‘Ik hoop dat zoveel mogelijk eigenaren dit voorbeeld volgen en ook een persoonlijk verhaal toevoegen. Dan gaan de monumenten nog meer leven’, aldus De Jong

Beleefbaar erfgoed

De monumentenschildjes worden feestelijk onthuld op de Open Monumentendag op zaterdag 9 september. De QR-codes worden dan ook geactiveerd.

Eerder vernieuwden de gemeente Hoorn en de ANWB de ANWB-informatieborden op 31 monumentale panden in Hoorn. De komst van de schildjes is een volgende stap in het beleefbaar maken van het Hoornse erfgoed.