HOORN - De gemeente Den Helder heeft diverse re-integratietrajecten bij diverse bedrijven lopen. Daarbij worden mensen met een uitkering die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, geholpen die afstand te verkleinen. Door deel te nemen aan werkzaamheden binnen het bedrijf, door trainingen op de werkvloer te volgen en door aan het werkritme te wennen. Dat dit succesvol is wordt keer op keer bewezen door de uitstroom van deelnemers van een uitkering naar werk.  

Zeestadstaal is zo’n bedrijf. Het is gespecialiseerd in het verwerken van alle soorten metaal en beschikt over een eigen poedercoatstraat. Het staat bekend om zijn assortiment producten voor Vepabins. In 16 weken tijd worden deelnemers (tot nu toe 15 mensen) klaar gestoomd voor een baan. In dit geval wordt het vak van staalmeester geleerd: metaalbewerking, poedercoating, assemblage. Ook het behalen van een VCA certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) hoort daarbij. Na 16 weken wordt voor de deelnemers een baan gezocht waar de opgedane vaardigheden verder kunnen worden benut.  

De Jutter Een van de producten die de deelnemers maken bij Zeestadstaal is De Jutter. Een fiets met een Helders tintje. In het bedrijf worden fietsonderdelen in elkaar gezet en gestyled tot een fiets in Helderse kleuren. De bekende Jutter Dorus Rijkers prijkt op de voorkant van de fiets. Directeur Raymond Groen ziet vele mogelijkheden: “De fietsen krijgen nu een Helders uiterlijk. Andere thema’s zijn natuurlijk ook mogelijk, denk aan een Sail fiets bijvoorbeeld. Ik ben heel blij met de samenwerking met de gemeente. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten, deelnemers doen ervaring op, leren een vak en vinden hierna een baan. En voor mijn bedrijf zijn de deelnemers een absolute aanwinst!” 

Wethouder Sociaal Domein Pieter Kos: “De gemeente neemt twee Jutter fietsen af voor intern gebruik. We zijn er trots op dat onze re-integratie deelnemers zulk goed werk leveren en zo hun kans vergroten op het vinden van een baan. Via dit traject bij Zeestadstaal zijn al negen deelnemers op deze manier aan een baan gekomen. Fantastisch, daar doen we het voor!”