HOORN - Organisaties die energie willen besparen, kunnen hiervoor onafhankelijk advies krijgen van Energieke Regio West-Friesland.

De gemeente Hoorn is aangesloten bij dit initiatief. Het project Energieke Regio West-Friesland (ER) brengt lokale partijen in Hoorn samen om duurzamer te ondernemen.

Wethouder Samir Bashara: ‘Energieke Regio helpt ondernemers om de kansen in beeld te krijgen en de eerste stappen te zetten naar een duurzamer bedrijf.’ ER is inmiddels in 20 regio’s met 75 betrokken gemeenten actief. Bashara: ‘Als gemeente gaan we voor een Puur Hoorn: een klimaatneutrale stad in 2040. Ondernemers zijn van groot belang om die doelstelling te behalen.

Hoe werkt het?

Energieke Regio werkt met lokaal gevestigde onafhankelijke adviseurs. Deze adviseurs doen een nulmeting bij het bedrijf of de maatschappelijke organisatie. Ook geven zij advies over mogelijke energiebesparende aanpassingen. Dat kan zijn aan comfortinstallaties (verwarming, koeling, ventilatie), verlichting, regeltechniek, bouwkosten, maar ook advies over fiscale voordelen en energiecontracten.

In het advies staat benoemd wat de kosten, resultaten en terugverdientijd zijn. Vervolgens kan het bedrijf of de maatschappelijke organisatie met de verbeteringen aan de slag.

Energyscan

Er zijn al verschillende organisaties die samenwerken met ER om energie te besparen. Zo zijn er bijvoorbeeld vier basisscholen in Hoorn die een energiescan laten uitvoeren. Heeft u ook interesse om uw bedrijf, school of verenigingsgebouw te verduurzamen? Neem dan contact op met de regionale coördinator van Energieke Regio Lex de Kruif via ldekruif@energiekeregio.nl. Meer informatie vindt u op www.energiekeregio.nl.