HOORN - Op 14 augustus onthulde wethouder Nel Douw samen met Sabine Kockx, vertegenwoordiger van de LHBTI gemeenschap Hoorn, het Regenboogzebrapad aan de Van Dedemstraat. De onthulling ging vooraf aan een speciale Pride Walk door de binnenstad. Meer dan 60 mensen in de stoet droegen de officiële Regenboogvlag, afkomstig van de Amsterdam Pride. Het eindpunt van de wandeling was de Dubbele Buurt waar transgenderambassadeur Merel Moistra een optreden weggaf. Met deze onthulling gaat niet alleen een wens van wethouder Douw, maar ook van de gemeenteraad in vervulling. Hoorn wil zo aan alle bezoekers en inwoners zichtbaar maken dat Hoorn een Regenboogstad is en hier trots op is.

Zijn wie je wilt zijn

Het regenboogzebrapad ligt op een veelgebruikte en zichtbare plek tussen het Westfries Gasthuis en het transferium. Hoorn hecht veel waarde aan de acceptatie van LHBTI’ers, verschillend mogen zijn en solidair zijn met elkaar. De regenboogkleuren staan voor de veelzijdigheid en veelkleurigheid van de LHBTI-gemeenschap (lesbo, homo, biseksueel, transgender en intersekse). ‘Met dit speciale moment op Roze Maandag vieren we dat je in deze stad mag zijn wie je wilt zijn. We willen bereiken dat iedereen die over dit zebrapad loopt daar in gedachten even bij stilstaat. Die boodschap willen wij verder uitdragen’, aldus wethouder Douw.

Sabine Kockx: ‘Namens de LHBTI in Westfriesland kan ik zeggen dat we erg blij zijn met het initiatief van de gemeente Hoorn om het Gaybrapad op Roze Maandag te openen. Voor ons is dat een bevestiging dat in Hoorn iedereen welkom is en acceptatie er mag zijn. We wandelen dan ook met trots de Pride Walk door onze Regenboogstad.’

Pride Walk

Direct na de onthulling vertrok de kleurrijke groep aanwezigen voor een Pride Walk door de binnenstad. De grote officiële Regenboogvlag van de Amsterdam Pride die werd gedragen was niet te missen. Belangstellenden, waaronder raadsleden, leden van de LHBTI gemeenschap en medewerkers van Wilgaerden droegen de vlag door de binnenstad. De route liep via het Transferium, de passage over de Stationsweg en de Veemarkt naar het Breed met als eindpunt de Dubbele Buurt. Hier werd de groep ontvangen door zangeres en cabaretière Merel Moistra die een optreden weggaf.

Motie

Eind vorig jaar nam de gemeenteraad een motie aan met steun van GroenLinks, PvdA, SP, D66, VVD, Hoornse Senioren Partij en Jong en Oud voor Hoorn voor het initiatief van het Regenboogzebrapad. Daarnaast heeft Hoorn als een van de 45 gemeenten de verklaring Van Regenboog Naar Horizon getekend. In de verklaring staat beschreven hoe de gemeenten de komende jaren met dit thema verder willen gaan. Door nog beter samen te werken, bijvoorbeeld met scholen, sportverenigingen en jongerenwerk. De verklaring eindigt met de woorden: ‘Wij zetten in op een omgeving waar de jeugd opgroeit in de wetenschap dat iedereen er mag zijn en dat er een veilige plaats is voor iedereen. Ongeacht gender, seksuele identiteit, geloof of afkomst.’

Website LHBTI

Later deze maand wordt de website www.LHBTIwestfriesland.nl gelanceerd, die is gesubsidieerd door de regio Westfriesland.