HOORN - Mark Heerink blijft stadsorganist van Hoorn. De aanstelling die hij sinds 1 januari 2016 heeft, is verlengd. Ook de komende jaren bespeelt hij de verschillende orgels in de stad en betrekt hij mensen bij de orgelcultuur. 

Zowel de stadsorganist als de gemeente Hoorn zijn zeer tevreden over het afgelopen jaar. Wethouder Judith de Jong laat weten: ‘wij zijn enthousiast over de manier waarop Mark invulling heeft gegeven aan zijn stadsorganistschap en wij gaan graag nog minstens drie jaar met hem verder.’ Ook Mark Heerink zelf wil graag doorgaan als stadsorganist ‘ik ben erg blij met de betrokkenheid van de gemeente Hoorn bij de orgelcultuur.’

Verbindingen

Mark Heerink heeft in 2016 verbindingen tot stand gebracht tussen orgelmuziek en andere kunstdisciplines. Zo combineerde hij bij zijn presentatieconcert in mei orgel met schilderkunst, dans, klankschalen, koormuziek en koperblazers. Op dit concert in de Koepelkerk en de Oosterkerk kwamen ruim 400 mensen af. Ook heeft hij enkele succesvolle educatieve projecten georganiseerd waarbij kinderen op een leuke en speelse manier kennis maakten met het kerkorgel. In het najaar werd de muzikale voorstelling ‘De Junglekraai’ opgevoerd in de Koepelkerk voor negen schoolklassen uit het basisonderwijs en bezochten 250 kinderen uit Hoorn deze voorstelling. Ook werden veel kinderen én volwassenen betrokken bij de orgelcultuur door het bijwonen van het project ‘Sint Nicolaas leert orgelspelen’.

Stadsorganist

Sinds 1 januari 2016 heeft Hoorn weer een stadsorganist. De stadsorganist levert een bijdrage aan het behoud van het klinkend erfgoed, betrekt nieuwe doelgroepen bij de Hoornse orgels en organiseert educatieve projecten. Om deze activiteiten te organiseren stelt de gemeente Hoorn subsidie beschikbaar.