HOORN - Het Statenlogement in Hoorn staat sinds vrijdag 8 december in de schijnwerpers. De gemeenteraad vroeg eerder dit jaar de monumenten in de stad aan te lichten.

Wethouder Samir Bashara (erfgoed en monumenten): ‘Met het aanlichten van de monumenten maken we het erfgoed van Hoorn nog zichtbaarder. De stad wordt zo aantrekkelijker en sfeervoller voor inwoners en bezoekers. Het Statenlogement ligt aan een kruising van vijf straten en is voortaan nog beter te zien.’

Eerste monument dat wordt aangelicht

Het Statenlogement uit 1613 is het eerste monument dat ´s avonds wordt aangelicht. De Oosterpoort en de bijbehorende brug zijn in voorbereiding. In 2018 volgen er mogelijk andere locaties in de binnenstad. Ook de Hervormde kerk in Zwaag en de Nederlands Hervormde Kerk van Westerblokker staan op de nominatie om te worden aangelicht.

Initiatieven vanuit de stad

De gemeente Hoorn hoopt ook dat vanuit de stad initiatieven komen om historische gebouwen 's avonds in het licht te zetten. Voor ieder gebouw wordt een uitgebreid lichtplan opgesteld. Bewoners, eigenaren en andere belanghebbenden worden bij de beoordeling betrokken.

Gebruik van groene energie

Het aanlichten gebeurt op een duurzame manier met energiezuinige lampen die groene stroom gebruiken. Het aanlichten duurt van zonsondergang tot middernacht.