HOORN - De Hoornse raad gaf op dinsdag 7 maart groen licht voor het organiseren van elektrisch vervoer voor de passagiers van de riviercruiseschepen. In 2017 gaat Hoorn City Tours de passagiers tussen Oostereiland en de nieuwe parkeerplaats voor touringcars op de Nieuwe Wal rijden. De raad maakte wel duidelijk dat dit gaat om een tijdelijke situatie, voor 2017. Uiterlijk 31 oktober 2017 verwacht de raad een evaluatie van de vervoersoplossing en een voorstel voor 2018 en verder.

De afgelopen jaren is het aantal riviercruiseschepen dat Hoorn bezoekt behoorlijk toegenomen. De touringcars die de passagiers van de schepen naar excursies rijden veroorzaakten vooral op het Visserseiland overlast en verkeersonveilige situaties. Na meerdere verzoeken vanuit de raad om met een oplossing voor dit probleem te komen, besloot het college van B en W eind 2016 om een touringcarverbod voor de binnenstad in te stellen en een plan voor alternatief, duurzaam vervoer te uit te werken.

Plan

In januari werd dit plan bekend gemaakt. De touringcars van de riviercruiseschepen moeten vanaf maart 2017 parkeren op de Nieuwe Wal. Hoorn City Tours rijdt de passagiers vervolgens met elektrische treintjes van en naar de aanmeerplekken op het Oostereiland. Touringcars met als bestemming musea of andere sociaal-culturele instellingen kunnen een ontheffing krijgen passagiers in- en uit te laten stappen bij de opstapplekken bij het Achterom en het Visserseiland.

Raad kritisch

Tijdens twee commissievergaderingen en de raadsvergadering liet de raad zich kritisch uit over het proces. Veel partijen vinden dat belanghebbenden onvoldoende zijn betrokken en dat de raad met de rug tegen de muur is gezet om in te stemmen met het plan. Ook niet alle fracties zijn overtuigd dat de parkeerplaats op de Nieuwe Wal de juiste keuze is, omdat de overlast hiermee zou verschuiven naar een ander deel van Hoorn.

Amendement

Een amendement om de Nieuwe Wal als tijdelijke locatie voor 2017 aan te wijzen en het college op te dragen om vóór 31 oktober 2017 met een raadsvoorstel te komen kreeg een meerderheid. De fracties van PvdA, VVD, VOCHoorn, HOP, Hoornse Senioren Partij, Hoorns Belang, Fractie Tonnaer en Hoorn Lokaal stemden voor dit amendement. De fracties van SP, CDA, D66, GroenLinks en Jong en Oud voor Hoorn stemden tegen.

Voorstel

Uiteindelijk stemde een ruime meerderheid van SP, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, VVD, VOCHoorn, Hoorns Belang, Hoorn Lokaal en Jong en Oud voor Hoorn in met het aangepaste voorstel. De fracties van de Fractie Tonnaer, HOP en de Hoornse Seniorenpartij stemden tegen.