HOORN - De voltallige PvdA-fractie in de Hoornse gemeenteraad is opgestapt. Zij gaan samen onder een nieuwe naam verder: Sociaal Hoorn.

Dit maakten zij op vrijdag 6 oktober bekend. De PvdA is hierdoor op dit moment niet meer vertegenwoordigd in de Hoornse raad.

Het besluit van fractieleden Jeroen van der Veer, Kholoud Al Mobayed, Jan Stuifbergen en Dilek Küçükşantürk om uit de PvdA te stappen volgde op een extra ledenvergadering van de PvdA afdeling over het recente vertrek van wethouder Judith de Jong. De wethouder nam in september ontslag, nadat de fractie het vertrouwen in haar opzegde. Tijdens de ledenvergadering spraken de leden hun vertrouwen uit in ex-wethouder De Jong. De fractieleden voelen naar eigen zeggen onvoldoende steun van de leden en voelden zich hierdoor genoodzaakt om per direct het lidmaatschap van de PvdA op te zeggen.

De vier fractieleden blijven in de gemeenteraad en gaan gezamenlijk verder als Sociaal Hoorn. De nieuwe fractie van Sociaal Hoorn heeft laten weten de Hoornse coalitie te zullen blijven steunen. Sociaal Hoorn onderzoekt nog of het haalbaar is om in 2018 ook mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.