HOORN - Woensdag 19 april mag burgemeester Jan Nieuwenburg in de Oosterkerk in Hoorn de app ‘Oorlog in Hoorn’ officieel lanceren. De app, ontwikkeld in opdracht van het Hoornse Comité 40-45, vertelt het verhaal van onze stad tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De app wordt gelanceerd tijdens de aftrap van de fototentoonstelling ‘Bezet en Bevrijd’, die ook door het comité georganiseerd wordt. Leerlingen van de Ichtusschool, Openbare Basisschool Socrates, Openbare Montessorischool Hoorn, Daltonschool De Tweemaster, Roald Dahlschool, De Zonnewijzer, Mariaschool, De Klipper en Het Fluitschip zijn ook bij de aftrap in de Oosterkerk aanwezig. De groepen 7/8 van deze scholen hebben allemaal een Hoorns oorlogsmonument ‘geadopteerd’. De jaarlijks terugkerende fototentoonstelling zelf is te zien in de Boterhal.

Een speurtocht en een wandelroute voor volwassenen

Comité 40-45 wil de verhalen van de oorlog levend houden en liet ze daarom vangen in een app. Deze app is een speurtocht door het Hoorn van toen, een stad in oorlog, en is bestemd voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Tijdens de speurtocht help je Freek en Anna, een tweeling van 12. Je verzamelt de geheime code van het cijferslot om hun ouders te bevrijden uit handen van de Duitsers. Alle verhalen die je onderweg tegenkomt, zijn waargebeurd. Voor volwassenen is er de wandeltochtversie langs Hoornse oorlogsmonumenten. De app is vanaf 20 april gratis te downloaden voor zowel IOS als Android.

Comité 40-45

Comité 40-45 houdt het oorlogsverleden levend in Hoorn. Het comité vertelt het verhaal van de oorlog in West-Friesland door middel van vele activiteiten: de website, de jaarlijkse Stille Tocht, de fototentoonstelling rond 4 en 5 mei, concerten en meer. Meer informatie over de app en de vele activiteiten van Comité 40-45 is te vinden op www.comite4045.nl