HOORN - Zeker in de zomermaanden zoekt iedereen verkoeling in het water. Zwemmen in de haven of springen vanaf de kade lijkt spannend, maar het is niet veilig en daarom is het verboden. De havenmeesters, stadstoezicht en de politie in Hoorn waarschuwen jongeren die toch een sprong wagen in de binnenhaven. Er hangen in de haven borden en de havenmeesters zullen de jongeren waarschuwen voor de gevaren. Ook worden de jongeren gewezen op de plekken waar je wél mag zwemmen, namelijk bij Zon en Vreugd en de Schelpenhoek. Daarnaast wordt er via social media en op (basis)scholen aandacht gevraagd voor de gevaren.

Die klap kwam hard aan’

Zwemmen in de haven of springen vanaf de kade is niet stoer én niet veilig. Daarom is het verboden. Er hangen in de haven borden, maar er zal ook vaker gewaarschuwd worden door havenmeesters, stadstoezicht en politie. Een ongelukkige sprong kan leiden tot botbreuken en ernstige snijwonden op benen en armen. Edwin en Turgut van stadstoezicht: ‘We hebben al diverse keren meegemaakt dat een jongen om stoer te doen voor zijn vrienden vlakbij een schip in het water sprong en de rand raakte. Die klap kwam hard aan. En een gebroken enkel was het gevolg.’

Waarschuwen in de haven

Ook de havenmeesters gaan in gesprek met de jongeren en waarschuwen hen dat het verboden is om daar te zwemmen. Er ligt soms puin, dat de haven in binnengestroomd, zonder dat je dit vanaf de kade kunt zien liggen. Denk aan een fiets, een houten paal of zelfs een winkelwagen waar je toevallig op duikt met alle gevolgen van dien. Daarnaast, weten de havenmeesters, ligt een langzaam varende boot pas na 25 meter stil. Tijd om veilig weg te zwemmen heb je dan niet. Het is niet voor niets verboden te zwemmen in de binnenhaven van Hoorn.

Waar mag je wel zwemmen?

Bij Zon en Vreugd en de Schelpenhoek kun je prima een frisse duik in het water nemen. Dat is niet spannender, maar wel veilig. Meer zwemplekken ontdekken in de buurt? Kijk dan op www.zwemwater.nl of download de gratis Zwemwaterapp voor Apple of voor Android.

Een veilige zomer voor iedereen

‘Wij en de politie gunnen iedereen een leuke zomer en veel waterplezier. We delen liever geen boetes uit, maar nemen wel de verantwoordelijkheid voor een veilige zomer in de haven voor iedereen.’ Als waarschuwen niet helpt, lopen jongeren het risico op een boete van 140 euro per overtreding. ‘Hopelijk laten de jongeren het zelf niet zover komen’, aldus Edwin en Turgut.