HOORN - Zeker 16 mensen die de afgelopen tijd opgenomen zijn geweest in het Westfriesgasthuis in Hoorn, zijn besmet met de VRE-bacterie. De bacterie kan infecties veroorzaken bij mensen die al erg ziek zijn. Voor gezonde mensen vormt de darmbacterie geen bedreiging.

Nadat een paar weken geleden bekend werd dat 2 patiënten die in het ziekenhuis waren geweest VRE-positief waren, is een onderzoek gestart onder 850 mensen. Er zijn inmiddels 500 uitslagen binnen. Nog 14 patiënten bleken de bacterie bij zich te dragen. Volgens de ziekenhuiswoordvoerder gaat het met hen goed. Niemand heeft er iets van gemerkt.

De uitbraak is niet onder controle, zegt de ziekenhuiswoordvoerder. Degene die de besmetting als eerste het ziekenhuis in bracht is namelijk nog niet gevonden. Vanuit die persoon kan gemakkelijk worden nagegaan hoe de besmetting zich heeft verspreid.

Mensen met de bacterie worden in principe niet behandeld. Dat is volgens het ziekenhuis niet nodig. De bacterie verdwijnt vanzelf weer. "Het punt is dat we de bacterie niet in een ziekenhuis willen. Dat is bij uitstek een plek waar veel verzwakte mensen zijn. Daarom zijn we hier zo mee bezig, maar de situatie is zeker niet gevaarlijk", benadrukt de woordvoerder.

Toiletbril

Mensen kunnen de VRE-bacterie oplopen door contact met ontlasting of besmette voorwerpen als een toiletbril of deurkruk. De bacterie is ongevoelig voor vele soorten antibiotica, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ziekenhuizen zijn niet verplicht een uitbraak van de bacterie te melden.