HOORN - Ze zijn er weer: de vijf gestolen kunstwerken van het Westfries Museum in Hoorn. Na tien maanden van restaureren zien de schilderijen er weer als vanouds uit. En het inspireerde museumdirecteur Ad Geerdink ook om een expositie volledig aan gestolen kunstwerken te wijden.

"Fijn hè, dat ze weer terug zijn. Ze zijn een lust voor een oog, in hun nieuwe glorie hersteld", glundert de museumdirecteur. Vorig jaar doken de vijf werken ineens op in Oekraïne en werden teruggegeven aan het museum. Maar de schade was enorm. Een enorme klus voor restaurator Ronald de Jager, die even vreesde voor het ergste.

Lees ook: Vier geroofde schilderijen Westfries Museum teruggevonden in Oekraïne

Restauratie bijna mislukt
"Er was een moment dat ik bij één van de stukken dacht, dit gaat niet lukken. Maar dat wil je jezelf niet horen denken. Ik ging toch door, en het lukte. Ik ben heel blij dat het weer in het museum hangt."

Vanaf zaterdag wordt er een hele expositie gewijd aan roofkunst. "Het werk van de dieven wordt vaak geromantiseerd, maar dat is helemaal niet zo. Het is gewoon platte diefstal, daar kan ik me echt boos om maken", vertelt Geerdink. "We hopen dat deze expositie ertoe bijdraagt dat kunstroof meer aandacht krijgt. Het gebeurt 8000 keer per jaar, en maar acht procent wordt opgelost. Ook willen we de slachtoffers een stem geven."

Lees ook: Historisch moment in Westfries Museum: gestolen schilderijen weer te zien

'Kunstwerk werd achtergelaten bij tankstation'
Dat wordt onder meer gedaan door speciale filmpjes waarin betrokkenen hun verhaal doen. Zoals kunstschilder Henk Helmantel. Bij een inbraak in zijn atelier werden 37 van zijn schilderijen gestolen. "Daarna belden ze op of ik er wat voor over had om ze terug te krijgen. Heel veel zei ik, dus besloot ik losgeld te betalen. Maar we wilden wel eerst bewijs zien. Dus lieten ze een kunstwerk achter bij een tankstation. Daarna vond midden in de nacht de overdracht plaats, maar ze werden gelijk in de kraag gegrepen", aldus de kunstenaar.

Ondertussen zijn ze bij het Westfries Museum ook nog druk bezig om negentien andere gestolen schilderijen en zeventig zilverstukken terug te krijgen. Maar daarvan ontbreekt ieder spoor. "Maar de vijf die we nu terug hebben doken ook plotseling op. We moeten maar geduld hebben, en blijven hopen."