HOORN - 61.000 bezoekers voor Westfries Museum en Halve Maen. De stijging van het aantal bezoekers aan het Westfries Museum lijkt structureel. Voor het derde jaar op rij trok het museum meer dan 40.000 bezoekers. Met 42.000 bezoekers voor het museum en 19.000 bezoekers voor museumschip de Halve Maen komt het totaal aantal bezoekers in 2016 op 61.000. 

De Gouden Eeuw Virtual Reality blijft een echte publiekstrekker. Ook voor de grote overzichtstentoonstelling van de Hoornse meesterschilder Jan Albertsz Rotius was de belangstelling groot. De derde tentoonstelling, die rond de terugkeer van vijf gestolen schilderijen, was niet gepland. De tentoonstelling van zes weken was vanaf 8 oktober negen dagen gratis te bezoeken. In die periode bezochten bijna 3.500 belangstellenden het museum. 

Succesvolle crowdfunding

De terugkeer op 7 oktober van de vijf gestolen schilderijen die in Oekraïne waren teruggevonden is groots gevierd. De terugkeer trok zeer veel belangstelling, ook internationaal. Behalve alle landelijke nationale media besteedden ook CNN, New York Times en Paris Match aandacht aan de terugkeer. De grote crowdfundingactie die € 72.000 op moest brengen voor de restauratie van de zwaar gehavende schilderijen overtrof alle verwachtingen. Aan het einde bedroeg de stand bijna € 85.000.

Halve Maen 

In 2016 is het bezoekerscentrum van de Halve Maen, nu bezoekerscentrum Varend Erfgoed, geheel vernieuwd. Dat gebeurde in nauwe samenwerking met Centrum Varend Erfgoed en werd gevierd met een open dag op 12 juni. Begin september werd bekend dat de Halve Maen derde was geworden in de strijd om de Museum Ontdekking Award 2016, een publieksprijs.

VOC-tour

De VOC-tour langs zes VOC-steden aan het eind van het seizoen was een groot succes. Zo’n 6,5 duizend belangstellenden bezochten het schip en nog eens tienduizenden mensen bekeken het schip op zijn ligplaats of als het langs kwam varen. Ook voor het programma in de havensteden rondom het bezoek was veel belangstelling. Hoogtepunten waren de afscheidsceremonie in Hoorn, het grote VOC-diner in Enkhuizen, de tocht door de nieuwe Herengracht in Amsterdam, het enthousiaste onthaal in Middelburg inclusief de speakerscorner over Vrijheid en Slavernij en de lezing van oud-premier Jan Peter Balkenende over de VOC-mentaliteit in Rotterdam.

Programma 2017

In 2017 brengt het museum drie tijdelijke tentoonstellingen. Tot en met 9 april is de tentoonstelling ‘Vêrlander, weeskinderen van de VOC’ te zien. ‘Alchimisten en het raadsel van het drakenei’ is het vervolg op de zeer succesvolle tentoonstelling Alchimisten en het pestparfum. Deze nieuw gezinstentoonstelling waar alle zintuigen aan het werk worden gezet, loopt van 22 april tot en met 24 september. De terugkeer van de vijf gerestaureerde schilderijen die zwaar gehavend zijn teruggevonden in Oekraïne is aanleiding voor een grote tentoonstelling over gestolen kunst in Nederland. Deze start 7 oktober. Op het programma voor 2017 staan verder de vernieuwing van de algemene audiotour inclusief een Engelse, Duitse en Franse versie en de herinrichting van de VOC-zaal.