HOORN - Het is deze week (9 tot en met 15 oktober) de Week van de Veiligheid. In deze week vragen wij extra aandacht aan onze inwoners voor veilig leven en wonen in Hoorn.

Veiligheid hebben we voor een deel zelf in de hand. Zo kunt u de kans om slachtoffer te worden van een een woninginbraak of een gestolen fiets verkleinen. In Hoorn vinden er acties plaats om aandacht te vragen voor wat u voor een deel zelf kunt doen om dit te voorkomen. Daarnaast is er een speciaal veiligheidsevent voor ouderen, georganiseerd door de Omring.

Actie op het station

Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist, plaats je je fiets ook vaak bij het station. Helaas is die plek een doelwit voor fietsendieven. De gemeente is hier alert op en houdt het stationsgebied in de gaten.

Daarnaast organiseren wij een preventieactie om fietsendiefstal te voorkomen. Op maandag 9 en dinsdag 10 oktober is er een preventieteam bij de stallingen op station Hoorn en het station (en de markt) in de Kersenboogerd actief tijdens de middag- en avondspits. Zij hebben apparatuur om gestolen fietsen op te sporen, je fiets te graferen en tips te geven.

Meerdere sloten

Om de kans op diefstal van uw fiets te verkleinen, kunt u een aantal maatregelen nemen. Denk aan twee of meer verschillende sloten. Zorg dat de sloten ART-goedgekeurde sloten zijn. Zet uw fiets vast aan een fietsenrek en hang het slot altijd door voorwiel en frame. Zet uw fiets binnen wanneer het kan, of in een bewaakte fietsenstalling.

Verzeker de fiets tegen (in elk geval) diefstal en leg de belangrijkste kenmerken van jouw fiets (zoals de kleur, het merk fiets en het framenummer) vast en bewaar deze op een veilig plaats thuis. Dat vergroot de kans op het terugvinden als uw fiets toch wordt gestolen.

Samenwerken

De gemeente, politie en Intermaris werken samen om woninginbraken te verminderen. Dit heeft ook geleid tot een daling van het aantal inbraken. Maar nog steeds vinden er inbraken plaats. Als dit in uw straat het geval blijkt te zijn, dan ontvangt u een brief waarin wij u duidelijk maken dat er een inbraak in uw buurt is geweest en vragen om extra alert te zijn.

Toezichthouders bekijken uw huis

Daarnaast zullen toezichthouders van de gemeente op vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober tijdens hun avondronden flyers en brieven in de brievenbus doen, wanneer u niet thuis bent en geen lichten aan heeft. Dit is namelijk een van de belangrijkste en makkelijkste manieren om een bewoonde indruk te wekken en de kans op inbraak te verminderen.

Politiekeurmerk

U kunt zelf ook veel doen om het moeilijker te maken voor inbrekers om in uw woning in te breken. Denk aan goede sloten en scharnieren of goede buitenverlichting. Wist u bijvoorbeeld dat woningen met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) tot 90% minder kans hebben op een geslaagde inbraak? Meer informatie en tips vindt u op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Veiligheidsevent voor ouderen

Op zaterdag 14 oktober organiseert de Omring een veiligheidsevent speciaal voor ouderen. Steeds meer mensen wonen op oudere leeftijd zelfstandig thuis. Vragen als 'Wat als er nu iets gebeurt thuis?', 'Hoe zorg ik dat ik digitaal vaardig blijf?' en 'Hoe blijf ik fit en vitaal?' staan hierbij centraal. Het evenement is gratis te bezoeken. Ook 1.Hoorn (voor zorg en ondersteuning) is op dit event vertegenwoordigd.