TWENTE - Solar Team Twente beleeft op 23 juni een grote mijlpaal: de nieuwe zonneauto genaamd RED Shift wordt onthuld. Dagen- en zelfs nachtenlang heeft het Twentse studententeam zich in het zweet gewerkt om hun doel te bereiken: het ontwikkelen van de beste zonneauto ter wereld. Met deze auto staat zij in oktober 2017 aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge. Ook onthult het team haar nieuwste innovatie, waarmee zij verwacht de winst in Australië te behalen. De presentatie geeft tevens de mogelijkheid afscheid te nemen van het team, dat in augustus naar Australië afreist.

Verandering in de reglementen

Op Vliegveld Twenthe blikt het solarteam terug op het eerste jaar van het project. De gewijzigde reglementen in de Bridgestone World Solar Challenge in Australië vormen een interessante uitdaging voor het team. De maximaal toegestane oppervlakte van het zonnepaneel is terug gebracht van 6m2 naar 4m2. Ook de maximaal toegestane lengte en breedte van de zonneauto’s is groter. De spannende strijd in 2015, die uiteindelijk leidde tot een tweede plek in Australië, zorgt ervoor dat de strijdlust hoger dan ooit is.

Goede kans op winst

Het team verwacht een goede kans te maken op de winst. “Twee jaar geleden was het ongekend spannend. De concurrentiestrijd met de andere teams stimuleert ons te doen waar we in uitblinken: innoveren. Op onze eigen kracht ontwikkelen we technieken die een antwoord geven op de zichtbare gevolgen van milieuvervuiling en globalisering. Het winnen van de Bridgestone World Solar Challenge is daarbij slecht één van de vele uitdagingen die we met het team aangaan.”, zegt Olivier Berghuis, teamleider van Solar Team Twente.

Geheim wapen

Het team maakt deze dag één van haar grootste geheime wapens bekend, SABINE 2.0. SABINE is een elektronisch onderdeel in de auto dat zorgt voor een efficiëntieslag in het elektronisch systeem. Het zorgt ervoor dat er meer inkomsten uit het zonnepaneel worden gehaald. “In 2015 heeft zij ons al op een haar na aan de winst geholpen. Dit jaar is zij nog verder doorontwikkeld door talentvolle technische studenten met de ervaring van 2015 op zak. Wij geloven dat zij in de toekomst kan bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame mobiliteit.”, vertelt Technisch Manager Lars Klein. Over welke innovatie hij hier spreekt, maakt Solar Team Twente tijdens de onthulling op 23 juni bekend.