HOORN - Voor Martin van der Woude en zijn vrouw werd een nachtmerrie gisteravond werkelijkheid. Het echtpaar uit Hoorn werd slachtoffer van een woningoverval. De verdachten zijn 15, 16 en 17 jaar oud.

Van der Woude (66) zat gisteravond rond 23.00 uur op de bank tv te kijken. Net toen hij aanstalten maakte om naar bed te gaan, werd er aangebeld bij zijn woning aan het Dvorakhof.

Toen hij de deur opendeed, zag hij direct dat het foute boel was. "Ik zag meteen een mes voor mijn neus. Ik wilde direct de deur dichtslaan, maar één van die jongens kwam klem te zitten tussen de deur en meterkast."

Lees ook: Overvallers dringen woning Hoorn binnen

Met alle kracht die hij heeft, probeert hij de deur dicht te houden, ook als een tweede overvaller de deur probeert open te duwen. "Het enige dat ik voor me zag, was dat mes."

'We hebben helemaal geen geld'
Als het uiteindelijk lukt om samen met zijn vrouw de deur dicht te krijgen, bellen ze direct 112. "De politie stond binnen twee minuten voor de deur. Geweldig. Daar hebben we vannacht heel veel steun aan gehad, net als van de buren."

Een uur later weet de politie drie jongens te arresteren op verdenking van de overval. Maar de impact op het echtpaar is groot. "Het heeft van alles met me gedaan. Je slaapt niet meer, je doet niks meer. Het ergste wat ik dacht is: 'ik moet niet gestoken worden'. Als ik de deur niet vasthoud, ben ik aan de beurt. Wat gebeurt er als ik de deur opendoe. Wat dan doen ze dan met je?"

Van der Woude heeft geen flauw idee waarom de jongens het op zijn woning hadden gemunt. "Ik weet niet wat ze willen. Wij hebben helemaal geen geld. Waarom hebben ze mij uitgekozen?"