ZWAAG - Rookmelders gaan niet onbeperkt mee. Vrijwel alle rookmelders van gerenommeerde merken zoals Ei Electronics, FireAngel en First Alert die de afgelopen 10 jaar zijn verkocht hebben elk een levensduur van 10 jaar. Of er nu een losse batterij in moet of er een 10 jarige accu inzit, na 10 jaar zijn de rookmelders niet meer betrouwbaar. 

Minder betrouwbaar door stof
Door de ophoping van stof en ander kleine vuil neemt de kans op vals alarm toe, tevens neemt de kans ook toe dat de rookmelder helemaal niet meer reageert bij een echt brand. Om u te wijzen op het vervangen van de rookmelders elke 10 jaar zijn goede rookmelders voorzien van een vervangings- of productie datum. Deze staat meestal op de zijkant en een enkele keer op de onderkant van de rookmelder. (Bij hele oude rookmelders vaker op de onderkant) De tekst die fabrikanten gebruiken is meestal “vervangen voor” en dan een jaartal of jaartal en maand, of “replace before” met jaartal en/of maand in het Engels. Op een enkele rookmelders staat alleen een jaar van productie.

Weet u wanneer uw rookmelder vervangen moet worden?
Als u geen idee heeft hoe oud uw rookmelders zijn en u kunt ook geen datum vinden dan raad wij aan uw rookmelders zo snel mogelijk te vervangen. Wat ik ook nog wel eens hoor is dat mensen denken dan zolang je de batterij maar elk jaar vervangt dat de rookmelder zijn werk blijft doen. Dat is dus echt niet waar. Ook is het bij rookmelders, die wel een piep geven door het indrukken van de testknop, niet vanzelfsprekend dat ze alarm geven bij rook of brand. De enige manier om een rookmelder echt te testen is met een rookmelder testspray.

Verschil in regelgeving tussen oude en nieuwe woningen

Bouwjaar voor 2003
Huurt u een huurwoning of heeft u een koopwoning met een bouwjaar voor 2003? Dan zijn rookmelders niet verplicht. U bent in dit geval zelf verantwoordelijk voor het plaatsen, onderhouden en vervangen van rookmelders.

Bouwjaar na 2003
In zowel koop- als huurwoningen die na 2003 gebouwd zijn, of waar na 2003 groot onderhoud aan is gepleegd, is het plaatsen van rookmelders verplicht volgens het bouwbesluit. Het Bouwbesluit is een verzameling bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken in Nederland, zoals woningen, kantoren, winkels, ziekenhuizen etc. minimaal moeten voldoen. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Bouwbesluit

Huurt u een huis dat na 2003 is gebouwd? Dan moeten daar al rookmelders hangen. Dat is vanaf de bouw verplicht. De vraag is alleen of uw verhuurder de rookmelders elke 10 jaar wel vervangt.

Bij een koopwoning moet u de rookmelders zelf ook onderhouden en elke 10 jaar vervangen. Ik zie vaak dat men een defecte of oude rookmelder van het plafond haalt en geen nieuwe melder plaatst. Ik zou het risico niet nemen.

Nog een ander verschil is dat in woningen die zijn gebouwd na 2003 de rookmelders moeten worden aangesloten op netspanning. Er moet constant stroom op de rookmelders staan waardoor de werking gegarandeerd zou moeten zijn. Dit is in mijn ogen inmiddels een bijzonder achterhaalde verplichting. Toen deze verplichting werd bepaald waren er nog alleen rookmelders met losse back-up batterijen die elk jaar vervangen moesten worden. Deze batterijen zorgen ervoor  dat tijdens stroomuitval de rookmelder minstens nog 24 uur werkt. Dan is de stroomstoring meestal wel voorbij.

Al jarenlang monteren installatiebedrijven zeer goedkope rookmelders in nieuwbouwwoningen, nog steeds met back-up batterijen die elk jaar vervangen moeten worden.

Inmiddels bestaan er al jaren rookmelders die 10 jaar lang werken op de ingebouwde accu. Dus het aansluiten op netspanning is helemaal niet meer nodig maar nog wel steeds verplicht.

De beste oplossing
Ik adviseer uitsluitend rookmelders met een vaste accu die 10 jaar meegaat. Aangezien dit even lang is als de levensduur van de rookmelder heeft u na plaatsing van dit soort rookmelders er 10 jaar lang geen omkijken naar. Alleen in geval van een echte brand of rook zal de rookmelder van zich laten horen en misschien wel uw leven redden.

Heeft u vragen naar aanleiding van bovenstaande informatie? Of wilt u uw rookmelders laten controleren op betrouwbaarheid of laten vervangen? Neem vrijblijvend contact op. Bel Patrick op 06-47484642  of stuur een email naar info@naqubo.nl