HOORN - Als afsluiting van de Energiestrijd serveren deelnemers van de Puur Hoorn Horeca Energiestrijd duurzame drankjes, hapjes en maaltijden. 11 restaurants en cafés in Hoorn doen mee.

Gezellig, lekker eten en het besparen van energie gaan heel goed samen. Maak kennis met verantwoorde voeding bij De Beiaard, De Klinker, Duvels, The Eighties, Salento, Het Huis Verloren, JP Coen, De Ridderikhoff, De Tuynkamer, De Zwarte Olifant (ZO) en Local Hoorn. Met elkaar gaan ze de verborgen milieu-impact te lijf die voeding heeft op bijvoorbeeld water- en energieverbruik en CO2-uitstoot.

,,Eigenlijk is voeding een van de heetste hangijzers qua energieverbruik. Zo'n 15 procent van alle energie wordt namelijk verbruikt voor voeding, maar dat betekent ook dat je hiermee veel kunt besparen", zegt initiatiefnemer Pepik Henneman van Meneer de Leeuw.

Enthousiaste deelnemers

Drink bijvoorbeeld een duurzaam geproduceerd biertje en neem deel aan een proeverij bij ZO of schuif aan bij de winterbarbecue met kakelvers, verantwoord en lokaal lekkers bij eetcafé De Klinker, de koploper van de energiestrijddeelnemers. Of geniet van een pannenkoek met lokale ingrediënten bij Koning Pannenkoek, die momenteel tweede in de strijd is.  The Eighties, vijfde, gaat liever terug in de tijd om de gasten te laten ervaren dat bewustwording overheerlijk kan smaken. ,,Als je bewust omgaat met het niet willen belasten van het milieu en energie wilt besparen, betekent dat niet dat je niet lekker kunt eten", aldus chef-kok Mo en Jessica van The 80’s. De chefs van Local Hoorn en JP Coen slaan juist de handen ineen. Ze maken een vergeten groentesoep en een lokale groentespies voor de BBQ. Hierbij serveren zij uiteraard lokaal bier of lokale wijn.

CO2 uitstoot

Gelukkig valt de voedselverspilling in de horeca nog wel mee. ,,In totaal wordt 35 procent van het voedsel verspild, waarvan 5 procent in de horeca, maar dit betekent natuurlijk niet dat er geen ruimte is voor verbetering om water en energie te besparen en CO2 impact terug te dringen. Vooral het eten van minder vlees kan de CO2 impact op het bord terugdringen", aldus Henneman.

Energiestrijd

De Energiestrijd is een initiatief van innovatieplatform Meneer de Leeuw en Puur Hoorn. Het belangrijkste onderwerp voor de organisatie van de Energiestrijd is klimaatverandering als gevolg van de groeiende CO2 uitstoot. Sinds het najaar proberen 11 horeca-ondernemers zo veel mogelijk energie te besparen door aanpassingen in hun bedrijfsvoering. Om het energieverbruik goed te begrijpen, wordt het verbruik per minuut, kwartier of uur bijgehouden. Zo zien deelnemers de impact van bijvoorbeeld CV, verlichting, terrasverwarmers en apparatuur, zoals espressomachines, bakplaten en koelsystemen.

De organisatie van de Energiestrijd maakt op 12 maart ter plaatse als verrassing de winnaar(s) bekend. Zorg dus dat u een plekje heeft bij uw favoriete deelnemer. Ga voor meer informatie naar http://www.energiestrijd.nl/proef-de-energiestrijd/