ENKHUIZEN - Alle 226 kinderen van basisschool Het Driespan in Enkhuizen zitten thuis. Hun thuisbasis, de locatie Flosbeugel, is zaterdag volledig in de as gelegd. Ouders komen nu in actie om de school een hart onder de riem te steken.

Marianne Logothetis schrok zich rot toen ze eergisteren zag hoe de school van haar zoon Julian in vlammen op ging. "Samen met drie andere moeders hebben we het initiatief 'Vrienden van de Flosbeugel' opgezet", vertelt Marianne. "Natuurlijk dekt de verzekering veel, maar wij zamelen geld in voor kerstversiering, slingers voor jarige leerlingen en bijvoorbeeld een uitje voor de docenten om ze een hart onder de riem te steken. Net dat beetje extra wat wij vinden dat ze verdienen."

Lees ook: Extra week vrij voor leerlingen afgebrande basisschool Enkhuizen

Directeur Wilco Dam kan nog moeilijk geloven wat er gebeurd is, maar hij houdt de moed erin. "Het is een enorme domper, opeens ben je alles kwijt. Maar we krijgen steun uit het hele land, dat is prachtig", vertelt hij aan NH Nieuws. "We krijgen berichten van ouders, maar ook van scholen uit andere steden die hetzelfde hebben meegemaakt en ons willen helpen."

Lees ook: Jongetje ziet klaslokaal voor zijn ogen afbranden: "Daar gaat mijn tekening"

Deze week blijven de leerlingen thuis en volgende week is de herfstvakantie, maar daarna moet de noodlocatie geregeld zijn. "Het liefst op het sportveldje naast de school. We willen iedereen bij elkaar houden en vanaf die locatie kan iedereen ook meekijken met de wederopbouw, dat lijkt me mooi", legt de directeur uit.

Lees ook: Basisschool Enkhuizen volledig verwoest: omwonenden weer naar huis

Het initiatief heeft in een dag tijd al meer dan 1.500 euro opgehaald. "Dat is boven verwachting veel", aldus Marianne. "De gulle gevers zijn niet alleen ouders, maar ook oud-leerlingen en mensen die gewoon geraakt zijn door wat er gebeurd is. Heel mooi."

Meer weten? Bezoek de website van de doneeractie.