HOORN - Op 11 april reiken de provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen het Compliment voor een oorlogsmonument uit. Een jury onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning Johan Remkes heeft bekendgemaakt dat het oorlogsmonument in Hoorn een van de vijf genomineerden is.

De andere genomineerden zijn: de Stolpersteine (struikelstenen) in Alkmaar, het Herdenkingsmonument voor de Schaduwcorrectie mei 1995 in Enkhuizen, het Boek van de namen samen met het Vrijheidsbeeld te Heemstede en monument Landswerf te Medemblik.

De provincie Noord-Holland telt meer dan 500 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en de originaliteit van het verhaal. Daarnaast is gekeken hoe het beheer en behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst. De prijs wordt uitgereikt in aanloop naar de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei.

Oorlogsmonument voor de gefusilleerden

Op de plek van het monument werden op 4 januari 1945 vijf onschuldige Nederlandse burgers gefusilleerd, staande tegen de muur van de Grote Kerk. Het monument is ontworpen door beeldhouwer Pieter Starreveld  Het monument is een wit natuurstenen reliëf van een staande, naakte mannenfiguur die zijn hoofd naar beneden heeft gericht. Het reliëf is geplaatst in een nis. Onder het reliëf bevindt zich een hardstenen plaat waarop staat:

Hier vielen op 4 januari 1945 als slachtoffers van de 
onmenschelijke wreedheid der Duitsche onderdrukkers 
Johan Versfelt, geboren 29 mei 1886 te 's-Gravenhage 
Gerardus Cornelis Jonker, geboren 16 october 1903 te Amsterdam 
Jacob Wilhelm Jansen, geboren 15 december 1910 te Amsterdam 
Hendrikus Marinus Immig geboren 19 juli 1917 te Amsterdam 
Johan Theodoor Joseph Janssen, geboren 21 maart 1921 te Bandoeng NI 
Hulde en dank voor het offer van hun leven 
dat zij brachten voor het vaderland

Op 26 april 1947 werd het gedenkteken onder grote belangstelling door een van de kinderen van een van de gefusilleerden onthuld. Dit jaar is het monument precies 70 jaar eindpunt van de stille tocht in het centrum van Hoorn op 4 mei. De meer dan indrukwekkende tocht trekt jaarlijks honderden deelnemers van jong tot oud en volgt de route die de vijf onschuldige Nederlanders aflegden op 4 januari 1945.

Uitreiking op 11 april

Het Compliment voor een oorlogsmonument wordt op 11 april uitgereikt in het gemeentehuis van Velsen. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1000 euro ter ondersteuning van de activiteiten. De sculptuur is speciaal voor de gelegenheid ontworpen door de Noord-Hollandse kunstenares Marisol Niehof en symboliseert herdenking en bescherming. Ook worden korte videoportretten gemaakt van de vijf genomineerden. De verhalen krijgen ook een plek op de website www.oneindignoordholland.nl.

Nationale Viering Bevrijding

Noord-Holland is in 2017 gastprovincie voor de Nationale Viering Bevrijding. De provincie, gemeente Haarlem, Bevrijdingspop Haarlem en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseren in aanloop naar 5 mei meerdere activiteiten. Het thema ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’ staat centraal. Kijk voor meer informatie over de Nationale Viering Bevrijding in Noord-Holland op www.vrijheidnh.nl.