HOORN - Er moet een landelijk onderzoek komen naar het handelen van de politie bij aangiftes van zedendelicten. Dat wil PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Ze reageert daarmee op het onderzoek van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar het optreden van de politie in een Hoornse zedenzaak.

Uit het onderzoek bleek dat de politie in Hoorn veel fouten heeft gemaakt. Ze gingen veel te laks om met de aangifte en uiteindelijk spoorde het 26-jarige slachtoffer de dader zelf op. Volgens Kuiken staat dit geval niet op zich. "Dit is pas het topje van de ijsberg. Wat in Hoorn is gebeurd, dat gebeurt op meer plekken. Ik ken meer verhalen", zegt ze tegenover NH Nieuws.

Lees ook: Politie maakte fouten bij Hoornse zedenzaak

Ze gaat volgende week in gesprek met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Dit kan echt niet. Er zijn bij de politie meer mensen nodig die dit op kunnen pakken. Vrouwen moeten serieus genomen worden", voegt ze toe.

Lees ook: Hoornse vrouw speurt zelf aanrander op: "Ik word nooit meer de oude"

Ook Arno Rutte, Kamerlid voor de VVD, vind het vreselijk wat er is gebeurd. "Het zal je maar overkomen. Dat je verkracht wordt, je meldt je bij de politie en dat je daar te horen krijgt; 'kom over twee weken maar terug'. Ik heb hierover dan ook Kamervragen ingediend", aldus Rutte. Waar Kuiken zeker weet dat dit geen incident is, houdt de VVD'er nog een slag om de arm. "Ik wil zeker weten of dit echt een incident is. Ik heb de minister gevraagd naar structurele oplossingen en ik wil van hem horen hoe dat eruit ziet", besluit hij