HOORN - Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van een uitgebreid onderzoek naar het functioneren van de zedenpolitie.

Dat meldt EenVandaag. Aanleiding is de Hoornse zedenzaak, waarbij een 26-jarige Hoornse vrouw haar eigen aanrander opspoorde en met de informatie naar de politie stapte. Dat deed ze omdat de politie haar aangifte aanvankelijk op de plank liet liggen.

Lees ook: Politie maakte fouten bij Hoornse zedenzaak

Eerder concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid dat de politie fouten heeft gemaakt in de zaak. Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks vinden de uitkomsten van het rapport voldoende reden om de zedenrecherche binnenstebuiten te keren. VVD, CDA en de SP sluiten zich daar bij aan.

Lees ook: Straf in Hoornse zedenzaak is 'lachertje'

Tweedekamerlid Attje Kuiken (PvdA) benadrukt dat ervaringen van slachtoffers in dat onderzoek moeten worden meegenomen. "We willen weten of het vaker misgaat bij personen die aangifte doen van een zedenmisdrijf." Ook pleit ze voor een eenduidige werkwijze bij aangiftes van slachtoffers van zedenmisdrijven.

Lees ook: Uitspraak in zaak aanrander Hoorn 18 maanden

Het slachtoffer is blij dat de Tweede Kamer in actie komt, zo laat ze via haar woordvoerder Robert Vinkenborg weten. "Wat het slachtoffer is overkomen kan niet meer worden teruggedraaid", aldus Vinkenborg. "Maar laten we dan in ieder geval voorkomen dat zoiets nog een keer gebeurt."

De 28-jarige dader werd in juni van dit jaar veroordeeld tot 18 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk.